Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jack Ward van de British Growers Association:

"Britse vollegrondstelers bezwijken niet onder druk om markt te bevoorraden"

Het is een problematisch seizoen geweest voor Britse vollegrondstelers. Aardappelen die weken geleden al gerooid hadden moeten worden, zitten nu nog in de grond. En koolsoorten zoals bloemkool, spruiten en witte kool hadden een zeer slechte start van het seizoen met nat weer in juli tijdens het planten, wat in schril contrast staat met 2022, toen het erg heet was met tot wel 40ºC op sommige plaatsen.

“Het weer in Spanje is ook niet ideaal geweest, wat in combinatie met een vroegtijdig einde van het Britse zomerseizoen voor koolgewassen door hevige regenval voor een gat in de aanvoer zorgde”, zegt Jack Ward, CEO van de British Growers Association. “Dit is de directe impact van klimaatverandering op de voedseltoeleveringsketen, niet alleen in het VK, maar ook in Europa en verder weg.”

Volgens Jack bevoorraden de telers al vele jaren de markt in de kerstperiode en zijn ze dus zeer bedreven in het omgaan met de druk. “Wat niet helpt, zijn de kortingen in de aanloop naar Kerst om de aankopen te stimuleren. Want die leggen meer druk op de aanvoer. Dit kan er immers toe leiden dat telers nu meer gaan oogsten om aan de vraag te voldoen en dan kunnen we in februari en maart tekorten verwachten."

“Het is opnieuw een moeilijk seizoen, dat reeds volgt op een lange reeks uitdagende jaren. De kosten blijven stijgen. En als telers alles geven, maar daarna geen resultaten zien, kan dit echt het vertrouwen ondermijnen. Bloemkool werd in 2015 voor £1 verkocht, nu liggen ze bij een grote retailer voor £0,95 in het schap. Een gelijkaardig verhaal zie je bij andere groenten. Er is gewoon niet genoeg geld in het systeem om iedereen, inclusief de retailers, te belonen.”

Voor meer informatie:
Jack Ward
British Growers Association
jack.ward@britishgrowers.org
www.britishgrowers.org

Publicatiedatum: