Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Appelsientje met zuiveltoevoeging om verbruiksbelasting te omzeilen is legitiem"

De aanpassing die producent Riedel in Appelsientje heeft doorgevoerd om een bepaald gehalte aan melkvet in het product te verwerken om zo met producten te worden uitgezonderd van de verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken is legitiem. Dat meldt staatssecretaris Van Rij van Financiën aan de Tweede Kamer in reactie op vragen van de Partij voor de Dieren.

Alcoholvrije dranken die een bepaald gehalte aan melkvet bevatten, zijn uitgezonderd van de verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken. Ook dranken waaraan zuivel wordt toegevoegd, vallen op deze manier niet onder de verbruiksbelasting. Op basis van de huidige wetgeving is dit toegestaan. Dit is niet nieuw, stelt de staatssecretaris. De huidige vormgeving van de uitzondering voor zuivel bestaat sinds 1993.

Of en in hoeverre de Tweede Kamer deze uitzondering nog wenselijk acht, is ook relevant voor een verbruiksbelasting waarin de hoogte afhangt van het suikergehalte in de drank. Van Rij heeft daar mede namens zijn collega Van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een contourenbrief voor naar de Tweede Kamer gezonden. In die brief worden verschillende opties voor een gedifferentieerde verbruiksbelasting naast elkaar gezet.

Afhankelijk van de voorkeur van de Tweede Kamer kan het kabinet één van de in de contourenbrief opgenomen opties uitwerken in een wetsvoorstel. Het is daarnaast mogelijk om de uitzondering voor zuivel- en sojadranken ook binnen de systematiek van de huidige verbruiksbelasting aan te passen. Het is aan de Tweede en Eerste Kamer om daar een standpunt over te bepalen.

Bron: Ministerie van Financiën

Publicatiedatum: