De tomatenhandel werd gekenmerkt door stijgende prijzen, waarvan sommige zeer sterk stegen. De beschikbaarheid van de Belgische en Nederlandse tomaten was sterk gedaald als gevolg van de seizoenssituatie. De vraag daarentegen was ononderbroken. Volgens de BLE was het dan ook niet mogelijk om het hele jaar door aan de vraag te voldoen. De markten meldden unaniem stijgende prijzen.
Vooral de dominante partijen uit België en Nederland werden duurder. Maar ook voor de aanvullende Italiaanse en Turkse producten en voor de Kroatische, Poolse en Albanese import moesten de klanten dieper in de buidel tasten. Zelfs voor binnenlands fruit, dat al vrij duur was, konden de handelaren hun prijzen nog verhogen.
Appelen
Het assortiment werd bepaald door het lokale aanbod. Elstar, Jonagold en Boskoop vormden de basis, gevolgd door Tenroy, Wellant en Rubinette. De beschikbaarheid van Fuji breidde zich uit; deze appelen kosten in Frankfurt € 1,40 per kg, afkomstig uit het Alte Land.
Peren
Het aantal Italiaanse leveringen nam duidelijk af. Naast Santa Maria en Abate Fetel waren ook Williams Christ en Carmen beschikbaar. Santa Maria kwam uit Turkije. Het belang van Nederlandse en Belgische zendingen nam toe. Duitse Conference, Xenia, Alexander Lucas, Gute Luise en Gellert speelden zeker een belangrijke rol.
Druiven
Het Europese seizoen ging langzaam de laatste fase in: de beschikbaarheid van Italiaans, Frans en Spaans aanbod werd steeds beperkter. Het aanbod van Turkse Sultana was ook afgenomen. Het beperkte aanbod ging ook gepaard met een verminderde vraag.
Citroenen
Zuid-Afrikaanse import domineerde nog steeds het assortiment. Turkse import was echter toegenomen en speelde lokaal al een belangrijke rol. Aanvullend citrus uit Spanje werd nu ook steeds vaker verhandeld.
Bananen
Aan een zeer matige vraag kon zonder problemen worden voldaan. Alleen in München waren de verkoopmogelijkheden iets verbeterd. Hier stegen de prijzen ook iets. Elders bleven ze constant.
Bloemkool
Het assortiment veranderde: het binnenlandse seizoen naderde zijn einde en de beschikbaarheid van Duitse groenten werd merkbaar minder. De eerste Italiaanse leveringen arriveerden en voegden zich bij de gevestigde Poolse, Belgische en Nederlandse producten. Vooral de Poolse leveringen waren aanzienlijk toegenomen.
Sla
Er waren Belgische en binnenlandse leveringen van ijsbergsla, sla, gekleurde sla en andijvie. Daarnaast waren Nederlandse sla en Spaanse ijsbergsla beschikbaar. Over het algemeen was de beschikbaarheid toegenomen, vooral van Spaanse goederen.
Komkommers
Spaanse komkommers domineerden nu en verdrongen de binnenlandse aanbiedingen van de toppositie. Over het geheel genomen lagen ook Nederlandse en Belgische partijen qua hoeveelheid voor op de binnenlandse artikelen. Over het algemeen vertoonden de prijzen een dalende trend.
Paprika
Nederlandse, Spaanse en Turkse paprika's vormden de basis van het aanbod. Poolse aanvoer vulde het aanbod aan, Belgische en binnenlandse maakten het compleet. Over het algemeen was het aanbod voldoende om aan de vraag te voldoen. De prijzen ontwikkelden zich echter ongelijkmatig.
Bron: BLE