Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Geplande belastingverhoging doet vruchtsappenproducenten en fruittelers vrezen

"We zijn het slachtoffer van een maatregel die bedoeld is voor ongezonde frisdranken"

Tholen - 'Den Haag, wij sappen er niks meer van'. Onder dit motto voeren zes verschillende pure sapproducenten actie tegen de geplande verhoging van de verbruiksbelasting per 1 januari 2024. Met de verhoging betalen de producenten geen 9 cent, maar vanaf 1 januari 26 cent per liter belasting over haar sappen. Het is onterecht dat de pure sappen onder dezelfde maatregel als frisdranken vallen, zo stellen de initiatiefnemers. "Wij, en in het verlengde daarvan ook straks de fruittelers, zijn het slachtoffer van een maatregel die bedoeld is voor ongezonde fris- en energiedranken", vertelt Albert Schulp van Schulp Vruchtensappen en woordvoerder van het initiatief.

Producenten van pure groenten- en fruitsappen betalen, net als frisdrankproducenten, al sinds de jaren 90 verbruiksbelasting. "Nu wil de regering vanaf 1 januari dus een verhoging van die verbruiksbelasting invoeren, wat bedoeld is als een soort gezondheidsbelasting", vervolgt Albert. "Er werd namelijk gezocht naar een snelle manier om een 'suikertaks' in te voeren. Om de maatregel snel door te voeren werd er daarom beslist om de verbruiksbelasting te gebruiken als nieuwe suikertaks. Omdat wij dus al onder de bestaande verbruiksbelasting vallen, worden we nu ook bij de verhoging erin gerommeld. Een gegeven waar iedereen door verrast werd."

Want, zo stelt Albert, de vruchtensappenproducenten kunnen niet eens minder suiker aan haar sappen toevoegen. "Frisdrank- of energiedrankproducenten kunnen ervoor kiezen om te opteren voor suikervervangers of een variant met minder suiker. Echter werken wij met natuurlijke suikers van fruit dat direct van de bomen komt en alleen van nature aanwezige suikers bevat. Deze kunnen we niet uit het fruit halen. Het is daarnaast sowieso al vrij bijzonder, omdat er al erg weinig fruit wordt gegeten in Nederland. Nederland bungelt onderaan de lijst als het gaat om de rangorde waar het meeste fruit wordt gegeten. Het lijkt me dus zeker een goede maatregel om consumptie te stimuleren, maar als onze prijzen zullen stijgen, gaan mensen meer en meer kiezen voor andere dranken waar geen natuurlijk fruit in zit."

Gevaar voor producenten en fruittelers
De producenten, waaronder Flevosap, De Appelaere, Appeven, Van Kempen, Fruityline en Schulp, stellen namelijk dat de nieuwe belasting voor prijsverhogingen zal zorgen van 10 tot 20 procent. "In een jaar waarin de prijzen al zo gestegen zijn en waar mensen goed op de centen moeten letten, kan dat catastrofaal zijn voor de verkoop van pure vruchtensappen. Dat gaan niet alle producenten overleven, vrees ik. Daarnaast heeft het ook zijn weerslag op de fruittelers. Wij kopen nu al ons fruit voor het grootste deel in bij Nederlandse telers, maar als er minder sap gedronken zal worden, zal het nog maar de vraag zijn hoeveel fruit we nog bij lokale telers in moeten kopen. Het is ook de reden dat bijvoorbeeld NFO en de Proeftuin voor de Fruitteelt afzonderlijk een brief naar de Kamer hebben gestuurd om ons te steunen en aan te geven dat ze achter ons pleidooi staan."

Deadline nadert
En dus moet er actie ondernomen worden, zo legt Albert uit, want de deadline nadert met rasse schreden. "We hebben even geleden al actie gevoerd voor de Tweede Kamer. Destijds was het al een opsteker om te horen dat alle partijen verrast waren dat wij onder de maatregel vielen. Ook daar hoorden we verschillende reacties dat er wat moest gebeuren, maar de molens draaien niet altijd even snel en daarom is het nu ook zaak om dit om te zetten in beleid."

De actievoerders hebben namelijk recent een tegenslag te verwerken gekregen toen een motie van BBB voor uitsluitsel van de pure sappen niet door de Kamer heen kwam. "We hadden toen eigenlijk ook al verwacht dat hij het zou halen, maar het is gek genoeg de grootste ondernemerspartij in de kamer die tot onze schrik en verrassing tegen stemde. Nu zal er van de week een commissievergadering zijn, waarbij we willen laten zien dat ons plan over zowel links als rechts steun verdient. Daar zetten we vol op in voor het debat wat volgende week weer zal zijn. Het begint inmiddels kort dag te worden, maar we hebben nog altijd goede hoop dat het gezonde verstand wint."

Nederland vreemde eend in bijt
De gezamenlijke partijen putten hierbij ook moed uit onderzoek van het ministerie zelf en de situatie in andere landen. "Nederland is, wat dit betreft, echt een vreemde eend in de bijt. In zeer veel landen is er inmiddels een soort 'suikertaks', maar in bijna alle gevallen (op Estland na) vallen de pure sappen hier buiten. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat het ministerie en de RIVM hebben laten doen dat het prima mogelijk is dat pure sappen uitgesloten worden van de nieuwe belastingverhoging. Het blijft nagels bijten, maar we merken een zeer brede steun vanuit de sector", besluit Albert.

Voor meer informatie:
Wij sappen er niks meer van
wijsappenernikesmeervan@gmail.com
www.wijsappenerniksmeervan.nl

Albert Schulp
Schulp Vruchtensappen
Zandpad 76
3621 NG Breukelen
Tel: (0346) 26 39 30
info@schulp.nl
www.schulp.nl