Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Met de winter voor de deur schakelt Zweden over op Europese groenten en fruit

Met de winter voor de deur is de Zweedse markt druk bezig met de overstap naar Europese leveranciers voor een aantal groenten en fruit, waaronder citrus, terwijl de avocado's nu uit Zuid-Amerika komen.

Importeur en distributeur Ewerman AB merkt op dat de Spaanse watermeloenen uitverkocht zijn en dat deze week een beter aanbod van zoete meloenen uit Brazilië wordt verwacht, met dalende prijzen. "De Spaanse watermeloenen van Bollo zijn inmiddels uitverkocht. De Piel De Sapo meloenen van hetzelfde merk zijn nog steeds beschikbaar, maar in kleinere hoeveelheden."

Citrus
Nu Zweden de herfst ingaat, kunnen bloedsinaasappelen uit Australië worden besteld. In week 44 verwachten ze de eerste Spaanse clementines onder het merk Bollo (900 g) te importeren, eerst Oronules/Orogrande, vervolgens Clemenules.

Het bedrijf ziet een aanhoudend sterke markt voor zowel grote als kleine maten sinaasappelen. "We verwachten in week 44 te starten met Spaanse sinaasappelen. We gaan nog een paar weken door met Nadorcott uit Zuid-Afrika, waarvan de smaak geweldig is. We gaan nog zo'n twee weken door met citroenen uit Zuid-Afrika, al introduceren we deze week ook al Spaanse Primofiori’s. In week 42 verwachten we met grotere volumes en nog aantrekkelijkere prijzen aan de slag te kunnen gaan. Het Spaanse Satsumaseizoen is nu in volle gang. Er zijn goede volumes tegen aantrekkelijke prijzen."

Appelen
Nieuw in het assortiment dit seizoen zijn de Zweedse appelrassen Cox Orange en Ingrid Marie. Ook Golden van Daily Greens, Granny en Gala zijn op voorraad.

Druiven
Druiven blijven populair in Zweden, maar Ewerman ziet een beperkt aanbod van witte druiven en stijgende prijzen. "Helaas gaat de kwaliteit achteruit en zal dit de komende zes tot zeven weken problematisch blijven. Er is een beter aanbod van rode druiven. De kwaliteit is goed en de prijzen zullen de komende weken stijgen."

Groenten
Groenten komen uit verschillende landen. De aanvoer van avocado is beperkt. "De komende drie tot vier weken zullen we hoge prijzen zien totdat Colombia en de Dominicaanse Republiek van start gaan. De eerste verlading start in week 41-42 met aankomst in week 44-45."

Voor tomaten ziet Ewerman dalende volumes in Noord-Europa, waardoor de import nu onder druk komt te staan. De winterteelt in Marokko en Spanje heeft wat vertraging opgelopen vanwege de hitte in deze landen afgelopen zomer. De kwaliteit van de paprika’s uit Spanje is zeer goed.

De volgende pompoenen zijn beschikbaar voor pre-order: Atlantic (Gigant), Baby Bear, Chameleon, Patisson mix, Spaghetti, Sombra, Hokkaido en Acorn. Aubergine en courgette uit Nederland zijn nog twee tot drie weken verkrijgbaar. Inmiddels komen de eerste aubergines en courgettes al uit Spanje.

Asperges beginnen in prijs te dalen nu het aanbod uit Peru licht stijgt. Zweedse aardappelen zijn nog steeds schaars. Dit weekend arriveert de eerste Spaanse ijsbergsla. De prijzen op de paprikamarkt zijn nu aan het dalen aangezien het Spaanse seizoen langzaam op gang komt. Vooralsnog kwam de komkommer uit Spanje zonder film, de eerste Daily Greens komkommers met film arriveren dit weekend in Zweden. Kindagurka is in goede volumes verkrijgbaar. Vandaag maandag arriveert de eerste Spaanse snijsla.

Stijgende voedselprijzen
Eerder dit jaar zag Zweden de hoogste stijging van voedselprijzen en inflatie in het algemeen sinds lang. De zeer hoge groenteprijzen waren de oorzaak van de hoogste voedselprijsstijgingen in 72 jaar. De inflatie in februari van 12% was het hoogste cijfer van de voorbije 30 jaar. Hierdoor hadden veel Zweedse consumenten moeite om in de basisbehoeften te voorzien. De statistiekdienst van Zweden meldde dat de inflatie in augustus 7,5% bedroeg. Dat was toch iets lager dan de 9,3% van juli, vooral door lagere elektriciteitsprijzen.

De Zweedse mededingingsautoriteiten onderzoeken nog of de prijzen te hoog zijn op de retailmarkten, terwijl retailers onder druk staan.

Voor meer informatie:
Ewerman AB
Tel: +46 42 490 11 00 (Zweden)
www.ewerman.se

Publicatiedatum: