Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Fruittelers ook getroffen door lage waterstand in Panamakanaal

Denk ook eens aan de groente- en fruittelers in Panama die door de droogte met uitdagende omstandigheden te maken hebben. Temidden van de wereldwijde aandacht voor de toenemende vertragingen bij de scheepvaart als gevolg van de lagere waterstanden in het Panamakanaal, wordt gemakkelijk vergeten dat de bewoners en groente- en fruittelers in het land ook te kampen hebben met de droogte.


Waterstanden in Panama tijdens de droogte - foto's Panama Canal Authority

"De droogte in grote delen van Zuid-Amerika, waaronder Panama, wordt een serieus probleem voor de telers", zegt Eliezer Domínguez, eigenaar van Capitan Piña, een ananasteeltbedrijf in Panama. Volgens hem wordt het gebrek aan regen een grote uitdaging voor telers in het land. "Wat ons echt treft, is het droge seizoen. Er is niet genoeg regen en het wordt steeds moeilijker om grote maten ananas te oogsten. Ook stijgen de teeltkosten omdat we gedwongen zijn om alternatieven te zoeken voor het bestrijden van de waterstress."

De Panama Canal Authority heeft in een recente verklaring laten weten dat ze vanwege de lagere waterstanden slechts gemiddeld 32 schepen per dag doorlaten in plaats van het normale gemiddelde van 37 per dag. Dit veroorzaakt vertragingen aan beide zijden van het kanaal met naar verluidt ongeveer 150 schepen die wachten om het 82 km lange verbindingskanaal tussen de Stille en de Atlantische Oceaan te nemen. Volgens scheepvaartexperts begint deze belangrijke scheepvaartroute vertragingen op te lopen van 2-3 weken per schip.

Domínguez, een voormalige scheepskapitein uit Panama die ananasteler werd, zegt dat de beperkingen op het Panamakanaal op dit moment nog geen invloed hebben op de ananasexport. "Eigenlijk heeft de situatie geen invloed op ons, omdat de beperkingen gelden voor schepen met een diepgang van meer dan 10 meter. De schepen die onze containers vervoeren, zijn doorgaans schepen met een diepgang van minder dan 10 meter", legt hij uit.

Voor meer informatie:
Eliezer Domínguez
Capitan Piña
Tel: +507 6691 4877 (Panama)
capitanpina20@gmail.com

Publicatiedatum: