Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Peru serie - deel 3

"Onze Hass avocado’s vinden hun weg naar 73 markten"

Tholen - Wat in 1999 begon als een samenwerking tussen dertien Hass avocadotelers uit het kustgebied in het midden van Peru, met een areaal van slechts 200 hectare, is nu een vereniging bestaande uit 71 telers en exporteurs. In 2023 verzond Peru 558.000 ton Hass avocado's naar het buitenland, waarmee het de op één na grootste exporteur van dit fruit ter wereld is.


Avocado-oogst

"In 1998 maakte een groep avocadotelers een studiereis naar buurland Chili om meer te leren over de verschillende aspecten van de teelt en de afzet, en eenmaal terug in Peru besloten ze ProHass op te richten, naar het voorbeeld van andere telersverenigingen", zegt Arturo Medina Castro, algemeen directeur van de organisatie. "Van de 71 leden combineert de meerderheid teelt en export. Slechts zes van hen houden zich uitsluitend bezig met de export, waarbij ze het fruit aankopen bij kleinschalige en middelgrote telers. En van de 27.000 avocadotelers in Peru bezitten ongeveer 20.000 een perceel, vooral in de Andes, van minder dan één hectare."

Het aanvankelijke doel was het openen van nieuwe markten
Ongeveer 60% van de Peruaanse avocado's wordt naar Europa geëxporteerd, 20% naar de Verenigde Staten, 10% naar Chili en de rest naar landen in Azië, aldus Karina Tokashiki, hoofd van de technische afdeling. "De eerste exporten waren voor Europa en de Verenigde Staten bestemd, maar nu vinden onze Hass avocado's hun weg naar niet minder dan 73 markten", voegt Arturo Medina toe. "We missen nog Taiwan, Mexico, de Filipijnen, Australië en Nieuw-Zeeland. Maar we werken eraan."

In de eerste jaren was het hoofddoel van de vereniging precies het aanboren van nieuwe markten, een taak die samen met de regering van Peru en vooral met Senasa, de agrarische gezondheidsdienst, wordt uitgevoerd. De belangrijkste uitdaging was de opening van de Amerikaanse markt.

"We hebben tien jaar gewerkt om toegang tot die markt te krijgen. Er was veel weerstand van landen die de Amerikaanse markt al bevoorraadden en er was het technische probleem dat we dachten dat de Hass avocado een gastheer was voor de Middellandse Zeevlieg. Daarom zouden de avocado's onderworpen moeten worden aan een quarantainebehandeling goedgekeurd door Aphis, de Amerikaanse dieren- en plantengezondheidsdienst, hetzij chemisch, thermisch of radioactief, wat aanzienlijke commerciële schade aan het fruit zou veroorzaken", legt Karina uit. "Maar samen met Senasa en met de steun van Aphis voerden we een onderzoek uit dat aantoonde dat de Hass avocado niet wordt aangetast door de in Peru aanwezige Middellandse Zeevlieg."


Kwaliteitsinspectie uitgevoerd door Senasa, de agrarische gezondheidsdienst

"Het onderzoek nam ongeveer vier jaar in beslag. Het heeft ons niet alleen geholpen om naar de VS te exporteren zonder dat het fruit aan een quarantainebehandeling wordt onderworpen, maar ook om onder vergelijkbare omstandigheden naar andere markten zoals Aziatische landen te kunnen exporteren. Ook andere avocadoproducenten die naar de VS exporteren, zoals Chili, Colombia, Mexico en Panama, profiteerden van de studie", voegt Arturo Medina eraan toe.

Het belang van marketing
Arturo Medina wijst erop dat ProHass promotiecampagnes in het buitenland ontwikkelt samen met de Peruvian Avocado Commission (PAC) en de World Avocado Organization (WAO). Tastbare resultaten laten de stijging van de consumptie wereldwijd zien. "Het vergt een grote inspanning van onze leden, maar zonder deze promotieacties zou de avocadoconsumptie in Europa en de VS niet op die manier zijn toegenomen", vertelt Arturo Medina.


Netzakken met avocado's voor de Amerikaanse retail, een voorstel van de Peruvian Avocado Commission (PAC).

Peru is de derde grootste producent van avocado's ter wereld
Het avocado-areaal in Peru bedroeg in 2022 70.545 hectare, waarmee het land de derde grootste producent van dit fruit ter wereld is, na Mexico (234.821 ha) en Colombia (110.183 ha), maar voor concurrenten op de internationale markt zoals de Dominicaanse Republiek (39.581 ha), Kenia (28.806 ha), Chili (32.387 ha) en Zuid-Afrika (20.639 ha), en ook voor belangrijke teeltlanden op het noordelijk halfrond zoals de Verenigde Staten (20.935 ha), Spanje (19.520 ha), Israël (12.703 ha) en Marokko (9.608 ha), zo blijkt uit gegevens van de FAO.

Het Hass areaal bedraagt 68.000 hectare en bevindt zich vooral in de regio's La Libertad, met ongeveer 24% van het areaal, Lima (18%), Lambayeque (17,5%) en Ica (17%), zo leren ons cijfers van ProHass voor 2023. De teelt vindt plaats in de woestijnvalleien van het kustgebied, bewaterd door de 52 rivieren die uit de Andes naar beneden stromen. "In de afgelopen dertig jaar zijn er verschillende irrigatieprojecten uitgevoerd, waardoor de teelt van groenten en fruit enorm kon uitbreiden. Het eerste irrigatieproject luistert naar de naam Chavimochic. Het werd uitgevoerd in de regio La Libertad, waar enkele bedrijven, die ook lid zijn van ProHass, avocadoboomgaarden hebben van meer dan 1.000 hectare", zegt Karina Tokashiki.


Reclamecampagnes in het straatbeeld in de VS.

"En na de voltooiing van het irrigatieproject in Olmos, in de regio Lambayeque, wordt verwacht dat het areaal nog verder zal uitbreiden met nieuwe irrigatieprojecten, zoals de derde fase van Chavimochic in La Libertad en Majes Siguas in de regio Arequipa, in het zuiden van het land. Het voordeel van het telen van fruit in woestijngebieden is ongetwijfeld de lagere druk van schimmelziekten."

Het rassenassortiment wordt breder
Peruaanse avocado's worden grosso modo tussen de weken 12 en 37 op de markt gebracht, met het hoogtepunt van het seizoen tussen de weken 21 en 31. Echter, met de nieuwe rassen Maluma, Carmen en Gem is de Peruaanse sector in staat het seizoen eerder te beginnen en hogere prijzen op de markt te behalen. Het Lamb Hass ras daarentegen maakt het mogelijk het seizoen in de laatste fase te verlengen. "En met de vooruitgang in de veredeling is het waarschijnlijk dat in de komende jaren meer rassen aan ons Peruaanse avocado-assortiment zullen worden toegevoegd", legt Arturo Medina uit, die evenwel ook waarschuwt voor overproductie.

"We hebben geen tekort aan land of water, maar we maken ons zorgen over de marktprijzen op bepaalde momenten van het seizoen, aangezien de concentratie van de oogst in het centrale deel van Peru kan leiden tot lagere prijzen, zeker als we daar ook de volumes bij optellen die onze concurrenten leveren, in Europa met name Zuid-Afrika en Kenia, en in de Verenigde Staten vooral de lokale productie en Mexico", stelt de algemeen directeur.

In die context is het een voordeel het seizoen te kunnen vervroegen met nieuwe rassen, maar ook met de opbrengst van kleinschalige telers in de bergen, waar het hoogtepunt van de oogst plaatsvindt tussen januari en maart. "En hoewel de logistiek vanaf de percelen op grote hoogte niet gemakkelijk is, deels door de fragmentatie van de teelt met ongeveer 20.000 telers, functioneert dit productiemodel naar behoren en is het bovendien winstgevend voor de kleinschalige telers, die hun levensstandaard ermee hebben kunnen verbeteren", legt Arturo Medina uit.

Drogestofgehalte bepaalt avocadokwaliteit
Naast het doel om de volumes meer gespreid op de markt te brengen, benadrukt ProHass het belang van het opleiden van de telers om fruit op de markt te brengen met het juiste drogestofgehalte. "Het drogestofgehalte bepaalt in grote mate de kwaliteit van de avocado's. We werken eraan om die te verbeteren, onder andere door in samenwerking met Nationale Agrarische Universiteit La Molina (Unalm) testen uit te voeren met CA-cellen en rijpingskamers. We willen de juiste methode vinden om nog hogere kwaliteitsnormen voor de in Peru geteelde avocado's te bereiken. Op die manier hopen we onze leden die exporteren naar klanten in het buitenland verder van dienst te zijn", besluit de algemeen directeur.

Voor meer informatie:
Arturo Medina Castro (algemeen directeur)
ProHass
Av. Nicolás Arriola 314 Of. 901
Urb. Santa Catalina, La Victoria (Lima) – Peru
Tel: +51 1 225 1626
Mobiel: +51 999 965 777
[email protected]
www.prohass.com.pe

Publicatiedatum: