Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Detectie Afrikaanse fruitmot

Spanje vraagt aanscherping koudebehandeling Zuid-Afrikaans citrus

De Spaanse brancheorganisatie Ava-Asaja meldt dat de Europese Unie in juli voor het eerst dit seizoen Afrikaanse fruitmot (Thaumatotibia leucotreta), een quarantaineplaag, in citrus afkomstig uit Zuid-Afrika en voor de Europese markt bestemd, heeft gedetecteerd. De plaag werd aangetroffen in een zending sinaasappelen en een zending grapefruit. De organisatie onder leiding van Cristóbal Aguado is van mening dat deze onderscheppingen aantonen dat de maatregelen van de EU onvoldoende zijn om de import van deze gevaarlijke plaag uit Zuid-Afrika een halt toe te roepen. Hij roept Brussel daarom op om de koudebehandeling (het mechanisme dat voorkomt dat Afrikaanse fruitmot kan overleven op citrus) van Zuid-Afrikaans citrus aan te scherpen.

"We vragen een rigoureuze naleving van de koudebehandeling die is goedgekeurd voor verzendingen van sinaasappelen en de uitbreiding van de maatregel voor mandarijnen en grapefruit, aangezien deze fruitsoorten hetzelfde fytosanitaire risico met zich meebrengen."

Zuid-Afrika voerde in juli de wereldranglijst aan van onderscheppingen van plagen en ziekten, met 16 detecties, allemaal in citrus. Naast de twee bovengenoemde onderscheppingen van Afrikaanse fruitmot heeft de EU twaalf gevallen ontdekt van de schimmel die CBS veroorzaakt (Phyllosticta citricarpa), één geval van de bacterie die citruskanker veroorzaakt (Xanthomonas citri) en één geval van de schimmel die citrusschurft (Elsinoë) veroorzaakt. In het geval van CBS laat Zuid-Afrika dit jaar al 22 detecties optekenen, vergeleken met slechts één in 2022. Ook Egypte liet een nieuwe onderschepping van CBS in de sinaasappelexport optekenen.

Bovendien heeft het Zuid-Afrikaanse land ook de trieste eer om de ranking van het aantal incidenten in de export aan te voeren (69 in de maand juli): niet-naleving van speciale vereisten of documentatie, ongeldige of niet-vermelde productie-eenheidnummers of vervaldatums, aanwezigheid van niet-vermelde goederen, ontoereikende of ongeldige aanvullende aangiften, mismatches in het opgegeven vervoermiddel, enz. Voor Ava-Asaja is het duidelijk dat Zuid-Afrika niet handelt met de ernst en zorgvuldigheid die Europa nodig heeft om de gezondheid van zijn planten te garanderen. "De EU kan niet blijven toestaan dat de commerciële belangen van enkelen boven de fytosanitaire veiligheid van allen staan."

Afrikaanse fruitmot is ook aangetroffen op rozen uit Kenia (2 onderscheppingen in juli), Ethiopië (1) en Zambia (1). In die zin vraagt Ava-Asaja om meer controles op sierplanten die afkomstig zijn uit derde landen. De binnenkomst en verspreiding van Afrikaanse fruitmot in de EU zou leiden tot een gemiddeld verlies van 26% in de citrusteelt, maar het zou ook een verwoestend effect hebben op veel andere gewassen (steenfruit, appel, peer, avocado, druif, olijf, kaki, granaatappel, paprika, tomaat of aubergine) en zelfs op roos of boomsoorten zoals eik.

Voor meer informatie:
Ava-Asaja
www.avaasaja.org

Publicatiedatum: