Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Watermeloenen telen op koudste plek op aarde

Wetenschappers van de 68e Antarctische Expeditie van het Russische Arctische en Antarctische Onderzoeksinstituut, samen met collega's van het Onderzoeksinstituut van Agrofysica en het Instituut voor Biomedische Problemen van de Russische Wetenschapsacademie, hebben met succes een eerste experiment afgerond voor de teelt van watermeloenen op het Antarctische station Vostok, de koudste plek op aarde, waar de temperatuur kan dalen tot min 70 graden. Met behulp van substraatteelt gedurende 103 dagen was het mogelijk om van 6 planten 8 rijpe, zoete watermeloenen te oogsten.

De wetenschappers creƫerden gunstige omstandigheden voor de planten (luchttemperatuur en -vochtigheid) met behulp van een fytotechnisch complex dat speciaal is ontwikkeld door het Agrofysisch Instituut voor het Vostok-station. Voor de teelt werden een dunne laag aardevervanger, voedingsoplossingen en speciaal geselecteerde belichting gebruikt, waarvan het spectrum dicht bij zonlicht ligt. Begin april werden twee rassen vroegrijpe watermeloen geplant, geselecteerd vanwege hun smaakkenmerken en hun vermogen om zich aan te passen aan lage atmosferische druk en zuurstofgebrek. Eind mei vond de bestuiving met de hand plaats en al in juli konden de poolreizigers de eerste watermeloenen proeven.

"De resultaten van het experiment zijn indrukwekkend. We zijn erin geslaagd om zuidelijke watermeloenen te telen in de zwaarste omstandigheden van Antarctica. De smaak en het aroma zijn vergelijkbaar met de watermeloenen die we thuis eten! Het fruit heeft een diameter tot 13 cm en een gewicht tot 1 kg. Natuurlijk waren alle poolreizigers blij met deze zomersmaak. Zelfs het bekijken van hoe de planten en de vruchten groeiden bracht positieve emoties met zich mee. Het Agrofysisch Instituut waarschuwde ons zelfs in eerste instantie dat watermeloen een van de meest "grillige" planten is, maar we kozen er toch voor: hoe moeilijker de taak, hoe interessanter het is. In de nabije toekomst verwachten we een niet minder indrukwekkende oogst van komkommers", zegt Andrey Tepliakov, hoofdgeofysicus van het station.

In de volgende fase zijn de wetenschappers van plan om de technologie te ontwikkelen voor het telen van bramen, blauwe bessen en aardbeien op het koudste punt op aarde.

Bron: aari.ru

Publicatiedatum: