Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Tony Derwael, Bel'Export:

"Er is te lang gewacht met verkopen, waardoor er een volle markt is ontstaan"

Tholen - Waar er lang niets dan positiviteit hing rond de Belgische peren lijkt zich nu toch een nerveus einde van het seizoen te voltrekken. Dit vertelt Tony Derwael van Bel'Export. "Iedereen lijkt een beetje te overmoedig te zijn geweest, waardoor er veel peren zijn blijven zitten. Het zorgt ervoor dat er nog veel voorraden zijn voor de laatste maanden."

Er is eigenlijk te lang gewacht, zo stelt de handelaar. "Ik zeg altijd: 'Mensen in het fruit hebben een kort geheugen'. En de meesten hebben zich laten vangen door dit geheugen. We hebben hetzelfde al eerder meegemaakt in de uien. Verleden jaar is fantastisch afgelopen voor de peren. Dat kwam omdat de markt volledig leeg was. Er is toen snel geruimd in de eerste helft van het seizoen en bovendien waren er minder importperen beschikbaar vanwege tegenvallende overzeese producties. Ze waren op, waardoor de Belgische peren tot over de twee euro gingen. Dat heeft destijds veel geld opgebracht. Dit jaar is de situatie alleen duidelijk anders en dat moet men beseffen."


Een selectie van de peren in de Italiaanse winkels. Er is weinig plek voor Conference, zo stelt Tony.

"Als het nu geleidelijk op de markt komt, zal iedereen nog steeds fatsoenlijke prijzen krijgen van rond de euro", zo gaat Tony verder. "Echter is het nieuwe seizoen ook een paar weken vroeger, wat de verkoopperiode nog korter maakt. We zullen nog een week of 10 kunnen verkopen en dan moeten ze weg zijn. Het zal lastig worden ze te verkopen. Men heeft lang haar peren vastgehouden, maar ook andere landen keken sneller naar andere afzetmarkten."

"Ik was verleden week in Italiƫ voor de Macfrut en ben ook wat winkels langsgegaan. Er liggen daar importperen van een grote verscheidenheid aan origines. Omdat er hier weinig peren beschikbaar waren en ze daardoor ook hoge prijzen hadden, hebben de landen zich gefocust op andere afzetmarkten. Ik denk dat het moeilijk is om hier nog als Conference tussen te komen. Het is simpelweg een hele volle markt en dat zie je ook in de prijzen die elke week lichtjes zakken. Precies het tegenovergestelde scenario ten opzichte van vorig jaar."

Appelen positief richting einde seizoen
In de appelen is de handelaar daarentegen positief gestemd. "Eigenlijk zien we daar juist een stijgende trend ontstaan. Er is de afgelopen maanden goed geruimd, omdat de verwachtingen minder hooggespannen waren. Bovendien hebben vooral de Elstar appelen minder productie gegeven, wat voor ruimte voor de Jonagold heeft gezorgd. Vooral in Nederland wordt veel Elstar gegeten, dus de Jonagold is in het buitenland eerder aan de bak gekomen. Daarnaast hebben we daar ook een langere verkoopperiode, waarmee we tot augustus kunnen afzetten. Een groot verschil met de peren."

Voor meer informatie:
Tony Derwael
Bel'Export
Neremstraat 2
3840 Borgloon - Belgiƫ
Tel +32 12 440 551
[email protected]
www.belexport.com