Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Reacties van Landwaart Culinair, De Boomgaard, Van Rijn Culinair en De Gruntehoof

AGF-specialisten (nog) niet of schoorvoetend mee met nieuwe regels rondom wegwerpplastic

Tholen - Ondernemers mogen vanaf 1 juli geen plastic werwerpverpakkingen weggeven bij afhalen en bezorgen en moeten daarvoor of een alternatief of een heffing rekenen. De nieuwe regels zorgen voor hoofdbrekens en veel extra werk voor AGF-specialisten. Volgens branchevereniging AVN zijn de regels niet werkbaar, ze lobbyen voor maatwerk in Den Haag. AGF-specialisten De Boomgaard, Van Rijn Culinair, De Gruntehoof en Landwaart Culinair reageren.

“Wederom falend beleid van de overheid”, reageert Jelis Budding eigenaar van De Boomgaard in Lunteren. “Op zich sta ik achter de milieuregelgeving, zoals het plastic tasjes-verhaal. Dat heeft zijn doel wel bereikt zien we. 95 procent van de klanten komt met en tasje of neemt het in de hand mee. Maar de SUP-regeling slaat nergens op.”

De Boogaard gaat schoorvoetend mee met de SUP-regeling door het minimale te doen. “Voor rauwkosten, maaltijdsalades, wraps en sappen gaan we 5 cent verpakkingsmateriaal rekenen.” De Boogaard geeft daar verder geen ruchtbaarheid aan of uitleg richting klanten. Ook supermarkten en snackbars moeten een verpakkingstoeslag gaan berekenen, via die weg maakt de consument er ook kennis mee en zal eraan gewend raken.

Salade De Boogaard

Er zit ook een voordeel aan de nieuwe regels. In zekere zin kunnen ondernemers de verpakkingskosten één op één gaan doorrekenen aan de consument. “Maar dat wil je als ondernemer toch niet! Bovendien is de regeling daar niet voor bedoeld. Het is vooral gunstig voor de overheid zelf, want de heffing die we moeten rekenen valt onder het hoge btw-tarief en ze vangen ook nog eens 30 procent van de extra omzetbelasting die erop zit”, rekent Jelis voor. “Dit gaat dus helemaal nergens over en schiet zijn doel voorbij. Het gaat never nooit werken en dat vind ik het frustrerende eraan.”

Van Rijn Culinair, Maaltijden, Traiteur en Catering uit Leidschendam-Voorburg heeft de SUP-regeling nog even voor zich uitgeschoven. De afgelopen weken stond de winkel in overlevingsstand vanwege vakanties en ziektes. Maatregelen die ze hebben genomen zijn het aanpassen van de portiegroottes waarbij SUP niet van toepassing is. Verder gaan ze nadenken over het verpakkings- en milieubeleid. “Het is een lastig vraagstuk, alternatieven zijn er niet veel. Soepen willen we in glazen potten verpakken, maaltijden eventueel in aluminium bakjes, maar is dat beter en waar leg je de grens? Het slaat een beetje door, want je wilt ook niet overkomen als een bedrijf dat niet om het milieu geeft”, vertelt eigenaresse Chantal van Rijn.


Rauwkosten Van Rijn Culinair, Maaltijden, Traiteur en Catering

Wat Chantal ook lastig vindt is hoe de kritische consument ertegenaan kijkt. “Ieder ondernemer mag zelf kiezen hoeveel toeslag er wordt berekend en daarom zijn klanten bang dat het een soort verdienmodel wordt voor ondernemers.”

Voorverpakte rauwkost en wraps bij De Gruntehoof

De Gruntehoof uit Panningen rekent nog geen toeslag voor plastic verpakkingen. “De overheid duwt het probleem van zwerfvuil in de schoenen van ondernemers. De regels die ze hebben opgesteld zijn op de werkvloer niet werkbaar”, aldus eigenaresse Ank Vermeulen. Daarnaast is ze van mening dat betalen voor verpakking geen oplossing is. “Laten ze een goede campagne maken met voorbeelden om zwerfvuil tegen te gaan. Ik kan geen 10 eurocent rekenen voor een product met een verkoopprijs van 3,99 euro. Daar krijg ik commentaar op.”

Kartonnen bakjes voor maaltijdsalades bij Landwaart Culinair

Als het om plastic gaat, dan heeft Landwaart Culinair al langer geleden een verpakkingsbeleid ingezet waarbij ze het gebruik van plastic verpakkingen zo veel mogelijk vermijden. Maaltijden worden bijvoorbeeld sinds 1,5 jaar verpakt in aluminium bakken in plaats van plastic verpakking. Dat is duurzaam, want aluminium wordt via de afvalverwerking voor 100% gerecycled, maar ook speelde mee dat de aluminiumbakken met maaltijd en al direct in de oven kunnen. “Wij adviseren onze klanten ook altijd om onze maaltijden in de oven op de warmen, een magnetron verwarmt namelijk niet gelijkmatig”, vertelt Eelco. Rauwkost en maaltijdsalades gaan in kartonnen bakjes. Aangezien die een plastic coating bevatten moet daar in principe een toeslag voor berekend worden, maar dat is afhankelijk van de portiegrootte.

Aluminium bakken voor maaltijden bij Landwaart Culinair

“De regels zijn ingewikkeld en niet makkelijk om te implementeren. Het is een heel veel werk om uit te zoeken wat er wel en niet onder valt en wanneer. Zelfs leveranciers weten niet precies hoe het zit, merk ik. Echter, de portiegrootte van de meeste producten die wij verkopen is zodanig groot, dat de toeslag niet geldt. Die is alleen voor to go producten of eenpersoonsverpakkingen bedoeld. Eigenlijk vallen daarom alleen de bom-flesjes met smoothies en sappen die wij verkopen onder de SUP-regeling. De verkoopprijs voor de consument blijft inclusief verpakking en we zetten op de bon dat er op het plastic flesje 0,25 eurocent SUP-heffing zit. Voor literflessen met sap of smoothies hoeven we dan weer geen SUP-heffing in te voeren vanwege de portiegrootte.”

Een aantal AGF-specialisten communiceert op Facebook richting hun klanten hoe ze zullen omgaan met de regeling.



Verhalen uit de praktijk
De regels die per 1 juli van kracht zijn gegaan, zijn volgens branchevereniging AVN onuitvoerbaar. Ze roept ondernemers op om hun bezwaren te uitten. AVN en andere brancheverenigingen voor het ambachtelijk MKB lobbyen bij de overheid voor maatwerk. "Wij zijn dan ook op zoek naar verhalen uit de praktijk waaruit blijkt dat deze nieuwe wetgeving voor ernstige belemmeringen zorgt en mogelijk op onderdelen onuitvoerbaar is. Juist met verhalen uit de praktijk kunnen we onze standpunten onderbouwen. Gebleken is dat hier het beste gehoor voor wordt gevonden. Stuur jullie reactie naar info@avn.nu en wij nemen het mee in de gesprekken", aldus Marco Maasse, directeur AVN.

Klik hier voor veelgestelde vragen over de SUP-regeling