Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De meerwaarde van handmatig verpakt fruit in Italië

"We kunnen rekenen op een aantal gespecialiseerde medewerkers die tijdens het zomerseizoen alle abrikozen en platte perziken in het pakstation handmatig sorteren en verpakken. Het resultaat is een rijper geoogst product, en dus van betere eetkwaliteit, maar ook een product dat langer houdbaar is. De klanten, ook de buitenlandse, waarderen dat."

Jenny Ghiddi, eigenaar van Domenico Laghi

Jenny Ghiddi, eigenaar van het bedrijf Domenico Laghi uit het Italiaanse Forlì, heeft ervoor gekozen om de sortering en verpakking voor een aantal artikelen met de hand uit te voeren. "De kosten voor handmatige verwerking zijn 30% hoger, maar het resultaat is opmerkelijk", zegt Mirco Zoffoli, commercieel verantwoordelijke. "Het fruit wordt met uiterste zorgvuldigheid behandeld en we kunnen onze telers vertellen dat ze het fruit zo rijp mogelijk moeten plukken, dus met een hogere Brixwaarde. Omdat het geen mechanische sorteerders hoeft te passeren, kunnen we het ons veroorloven om delicater fruit te verwerken."

De fase waarin de perziken uit de kisten worden geselecteerd

Tegelijkertijd is de houdbaarheid veel beter en kan het fruit hierdoor ondanks een hogere rijpheidsgraad probleemloos geëxporteerd worden. "We zenden veel fruit naar Zwitserland. Er zijn gebieden waar klanten alleen fruit van topkwaliteit willen en deze lijn van ons voldoet aan hun eisen."

Handmatige verpakking

Ook in Italië waarderen enkele groothandelaren en supermarktketens die op kwaliteit focussen het met de hand verwerkte, rijpere fruit. "Gespecialiseerd personeel hebben, waarop je blind kunt vertrouwen, is fundamenteel. Onze medewerkers kennen goed hun taak en werken nu volledig zelfstandig", zegt Jenny Ghiddi.

Naar de huidige marktsituatie kijkt Zoffoli met enige verbijstering: "Het is alsof je een ritje maakt op een achtbaan: de prijzen gaan op een duizelingwekkende en soms onverklaarbare manier op en neer."

Mirco Zoffoli

"Toch waarderen bepaalde supermarktketens, ook Italiaanse, kwaliteitsproducten en daarom is het mogelijk om een zekere planning door te voeren en zowel opwaartse als neerwaartse prijspieken te vermijden", besluit Jenny.

Voor meer informatie:
Domenico Laghi Sas
Jenny Ghiddi
Via Cà Mattioli, 2
47122 Forlì FC (Italië)
Tel: +39 (0)543 722349
[email protected]

Gerelateerde artikelen → Zie meer