Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Veel kopers en fans voor vroege aardappelen op Tholen

Tholen – Kopers hebben lang moeten wachten op de eerste vroege aardappelen van Tholen, zeker in vergelijking met vorig jaar toen de eerste veildag op 31 mei viel. Het was druk in de afmijnzaal met kopers die van heinde en ver waren afgereisd. Ook waren er fans aanwezig die de sfeer kwamen opsnuiven en samen herinneringen ophaalden.

Het was druk in de afmijnzaal

Klik hier voor de fotoreportage

Vraag en aanbod bij elkaar brengen, en dat is de kracht van de klok. Nu de vroege aardappelen laat zijn, zijn handelaren op zoek naar vrije partijen. Deze eerste aardappelen zijn begin februari gepoot, waarna het lang koud en vooral nat was waardoor telers de aardappelen niet onder plastic konden telen. Daarna werd het droog en sinds begin deze maand ook nog eens tropisch. “Hier op Tholen hebben we gelukkig genoeg zoet water om de gewassen vitaal te houden”, zegt veilingmeester David Hage.

Een kwaliteitsinspectie

De kwaliteit was goed, de volumes vielen niet tegen en de prijzen lagen op een goed niveau, zo was op te maken uit de geluiden. “Bij de eerste Frieslanders was de markt nog even zoekende, maar daarna zag je dat er vraag was”, zei een tevreden veilingmeester David Hage. Kopers vonden de prijzen wel wat hoog liggen. “We hadden natuurlijk liever een stuivertje minder betaald”, zei een van hen.

Naast kopers kwamen er ook veel fans uit een stukje nostalgie op de veiling af. De eerste veildag op de laatste aardappelveiling in Nederland werd ook uitgebreid geportretteerd door de media. Traditioneel werd ook het eerste kistje aardappelen geveild. Dit jaar ging de opbrengst bij uitzondering naar twee goede doelen: Metadidomi helpt Oekraïense aardappeltelers en Vrienden van Siem die zich inzetten voor de strijd tegen kanker. Bas van Ravenswaaij van de gelijknamige groothandel drukte als eerste op 2002 euro. Alvantho legde nog eens 1000 euro bij dat bedrag.

De veilingmeester keek ook kort terug op het vorig seizoen en sprak een verwachting uit voor de komende tijd.

David: "Zoals reeds eerder opgemerkt zijn we toen al op 31 mei gestart met veilen. Maar we hebben een beetje valse start gemaakt. De markt was er nog niet op berekend. Er zaten nog volop aardappelen in de bewaarcellen van de oogst 2021 en daarnaast waren er grote volumes importaardappelen op de markt. Dus de belangstelling voor de nieuwe oogst van Alvantho was maar matig. Eind juli moesten we vaststellen dat de prijsvorming op zich nog niet verkeerd was, maar er zaten nog te veel middel-vroege rassen in de grond, zonder zicht op een vlotte afzet. Maar het was droog en ook uit de omliggende landen - met name België en Noord-Frankrijk - kwamen geluiden van hardnekkige droogte met tegenvallende opbrengsten als resultaat. De termijnmarkt kwam in beweging, want met name de industriële verwerkers gingen zich indekken.

Ook als veiling hebben we voor de bij onze veiling aangesloten telers een contract kunnen afsluiten voor de levering van ruim 2.000 ton aardappelen met als bestemming friet. Vanaf dat moment zat er gelijk een stevige bodem in de markt.

De exportvraag kwam inmiddels ook goed op gang, dus ook voor niet-friet geschikte rassen was volop belangstelling. We kennen inmiddels allemaal het verdere verloop van het seizoen. De marktprijzen bleven lang onder de 30 Euro, maar toen eenmaal duidelijk werd dat er maar mondjesmaat vrije aardappelen meer voorhanden waren én dat we daarnaast met een laat voorjaar te maken kregen, liepen de prijzen snel op. Inmiddels is het zoeken naar vrije partijen en doen er prijzen van 60 tot 65 Euro de ronde.

De import uit Zuid-Europese landen lijkt ook niet overdadig en de prijzen zijn hoog. Terug naar Tholen waar we vandaag dus de start van de Alvantho’s gaan beleven. De vroegst gepote percelen kunnen nu worden gerooid. Het product ziet er goed uit. We willen dan ook samen met onze aangesloten telers de inspanning leveren om de komende weken in de vraag te voorzien, door het aanbieden van een kwalitatief hoogwaardig en duurzaam geteeld product."

Klik hier voor de fotoreportage

Voor meer informatie:
David Hage
Alvantho
Langeweg 11
4697 ZG St. Annaland
+31 (0)166 652 450
veiling.sa@alvantho.nl
www.alvantho.nl