Warmer weer goed voor start Zweedse aardappeloogst

Zweedse telers begonnen eerder in mei met het rooien van de eerste vollegrondsaardappelen van het seizoen. Ze verwachten de oogstvolumes te kunnen opdrijven nu het weer warmer wordt in de verschillende teeltregio's van het land. 


Aardappeltelers Jesper Ebbesson, Pontus Pojmark en Johan Svensson van SydGrönt 

SydGrönt begon de oogst, of de 'premiere party' zoals ze het noemen, op het teeltbedrijf van Johan Svensson in Bjäre. "De eerste oogst was niet meer dan 80 kg aardappelen, waarvan de helft van enkele nieuwe aardappeltelers van SydGrönt. De aardappelen werden verkocht aan Svensk Potato, dat ze schonk aan de Zweedse supermarktketens, 10 kg per keten."

SydGrönt is een van de grootste leveranciers van in Zweden geteelde groenten en (zacht). Het bedrijf is eigendom van meerdere telers en de winst gaat terug naar de aangesloten telers. SydGrönt is verantwoordelijk voor de verkoop, het transport, de marketing en de administratie.

"We zijn met velen die al lang verlangen naar de nieuwe oogst en nu kunnen we eindelijk weer genieten van verse Zweedse aardappelen. De aardappeltelers van SydGrönt, die ruime ervaring hebben, zullen met het warmer wordende weer grotere volumes kunnen rooien en binnen enkele weken ook gewassen aardappelen aan kunnen bieden. Met de première hebben we laten zien dat er nu eindelijk weer Zweedse verse aardappelen in de winkels liggen", zegt Svensson.

Volgens Roger Nolsa, voorzitter van de Zweedse aardappelvereniging Patatisodlarna, hebben ze de traditie om slechts een klein deel van de echt vroege aardappelen te rooien en als een soort symbolisch gebaar te doneren aan een goed doel. "We rooien echt maar een onaanzienlijk aantal aardappelen. We hebben overigens nog voorraad van vorig jaar. Slechts een kleine partij wordt op de markt gebracht. In september en oktober verwachten we de grote oogst."

78% van de aardappeloogst in Zweden komt uit vier van de zuidelijke provincies Skåne, Halland, Västra Götaland en Östergötland. Nolsa zegt dat Zweden ongeveer 500.000 ton aardappelen per jaar teelt, met een grote focus op de lokale markt en kwaliteit.

"Als de aardappelen een of ander esthetisch defect hebben, waardoor ze er niet goed uitzien, dan kunnen we ze exporteren naar de Baltische staten. Onze markt is gericht op kwaliteit. De laatste tijd zijn de marktvraag en de prijzen niet zo hoog geweest. Telers hebben geen geld verdiend, ze hebben alleen de kosten om de aardappelen te telen en te bewaren kunnen dekken. Het grote verschil tussen de Zweedse en Europese markt is de maatvoering. In Zweden richten we ons op 40-60 mm terwijl ze in de rest van Europa grotere maten hebben. We hebben normaal gesproken een kleinere opbrengst dan in Europa. Maar in Zweden willen we niets groter dan 60 mm", besluit Nolsa.

Voor meer informatie:
Roger Nolsa
Patatisodlarna
Tel: +46 767 707 101 (Zweden)
roger.nolsa@potatisodlarna.se 
www.potatisodlarna.se 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.