"Maak van 30 mei Internationale Aardappeldag"

"De aardappel is een supergroente en verdient een internationaal podium. Maak daarom van 30 mei Internationale Aardappeldag." Vijf landen hebben hiertoe reeds een verzoek ingediend bij de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties (VN). BO Akkerbouw vraagt de regering om dit pleidooi als Nederland, aardappelland bij uitstek, te steunen, zo melden ze in een persbericht.

Peru, Ierland, China, Canada en België. Het zijn de vijf landen die de FAO verzocht hebben om 30 mei vast te leggen als Internationale Aardappeldag ('International Day of Potato'). Als aardappelland bij uitstek kan Nederland niet achterblijven. BO Akkerbouw heeft daarom een brief gestuurd aan minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) met de vraag om dit verzoek namens de Nederlandse regering 'met enthousiasme' te ondersteunen.

IJzersterke aardappelketen
"Met onze kennis van aardappelen en onze ijzersterke keten is Nederland een echt aardappelland", vertelt André Hoogendijk, directeur BO Akkerbouw. "De Nederlandse bodem is uitermate geschikt voor het telen van aardappelen. Veredeling, teelt, handel, verwerking, logistiek en technologie: we hebben alles in huis. Alles waarom we een aardappelland met een wereldwijde reputatie zijn."

Aardappel is een supergroente
"De aardappel verdient een internationaal podium. Het product is nog lang niet overal ingeburgerd als basisvoedsel, terwijl het een aanzienlijk lagere CO2-voetafdruk heeft dan pasta en rijst. Daarnaast zitten aardappels boordevol vitamine C, kalium, vezels en vitamine B6. Daarmee is de aardappel een echte supergroente."

Voorstel op agenda bij FAO
De aanvraag voor het vastleggen van de Internationale Aardappeldag (‘International Day of Potato’) bespreekt de FAO tijdens de conferentie van 1-7 juli aanstaande. Bij een positief besluit wordt het vastleggen van de datum van 30 mei voorgelegd aan de Algemene Vergadering van de VN.

Ruimte voor de Nieuwe Akker
De oproep 'Maak van 30 mei Internationale Aardappeldag’'wordt ook verspreid via een video op social media. Het is een actie vanuit de reputatiecampagne Ruimte voor de Nieuwe Akker. Dit is een initiatief van BO Akkerbouw en haar 12 leden: Agrifirm, Avebe, Cosun, CZAV, Het Comité van Graanhandelaren, LTO Nederland, NAJK, NAO, NAV, Plantum, Van Iperen en VAVI. 

Kijk ook op: www.ruimtevoordenieuweakker.nl

Voor meer informatie:
BO Akkerbouw
info@bo-akkerbouw.nl    
www.bo-akkerbouw.nl        


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.