Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Egyptische aardappelen doen het goed op Spaanse markt

Dit jaar hebben wereldwijde klimaatveranderingen de aardappelteelt verstoord en veranderingen in inkoopkanalen veroorzaakt. Volgens Nessem Amgad, exportmanager van Elteriak Farms, heeft het weer ook invloed gehad op de Egyptische teelt, maar in mindere mate dan in Europa. Dit heeft volgens de teler en exporteur de positie van Egypte, met name in Spanje, versterkt. 

"We begonnen het seizoen goed, zonder noemenswaardige zorgen over de teelt. Vanaf half januari werd Egypte echter getroffen door een langdurige koudegolf die fytosanitaire problemen veroorzaakte met gevolgen voor de algehele opbrengst en de maatvoering. Toch bevonden we ons in een comfortabelere positie dan andere aardappellanden, zoals Frankrijk, waar de gevolgen van de droogte groter waren", legt Amgad uit.

"De kustgebieden van Egypte, zoals Behira, Matamir, Nabaria, Alexandrië en Sahrawy, hebben geleden onder het klimatologische fenomeen dat we in Egypte "Nadwa" noemen. Het bestaat uit een koudegolf die gepaard gaat met Phytophthora infestans, een ziekte die tijdens de bloei het weefsel van de knollen aantast zodat het voedsel niet voldoende kan worden opgenomen. De gemiddelde opbrengst daalde van 52 ton per hectare naar 28-31 ton. Dit heeft onze teeltkosten per productie-eenheid verhoogd en de opmars van de Amerikaanse dollar heeft deze stijging nog verergerd met enorme inkomstenverliezen tot gevolg. Gelukkig hadden de woestijngebieden daar geen last van. Daar is bovendien onlangs land teruggewonnen en voor het eerst voor teelt ingezet, wat geleid heeft tot een goede algehele opbrengst."

Ook de maatvoering heeft volgens Amgad geleden onder de koudegolf. "We weten dat aardappelen na 120 dagen geoogst kunnen worden, maar het feit dat de Nadwa 90-95 dagen duurde, heeft voor kleinere maten gezorgd in de kustgebieden. Maar het heeft geen invloed gehad op de kwaliteit."

"Afgezien van dit probleem hebben we ons geen zorgen gemaakt over de afzet", voegt Amgad toe. "De logistiek is dit jaar bijvoorbeeld veel vlotter verlopen dan vorig jaar, met name de verzendingen naar Oost-Europa en Rusland, waar we ons in het begin van het seizoen grote zorgen over maakten."

Hoewel de Egyptische teelt niet ontsnapt aan de problemen die de klimaatverandering met zich meebrengen, doet ze het beter dan de aardappelteelt in andere landen, wat nieuwe markten heeft geopend voor de Egyptische exporteurs. "Europa is voor zijn aanvoer van aardappelen voornamelijk afhankelijk van Frankrijk en Nederland. Met de droogte die Frankrijk dit jaar heeft getroffen, hebben Spanje en Frankrijk zich tot Egypte gewend. We hebben een erg goede afzet gehad op de Spaanse markt, dat onze aardappelen heeft ontdekt. De klanten zijn zeer tevreden. Het is een eer voor ons als ons product wordt gewaardeerd in een nieuwe markt", legt Amgad uit.

"We blijven vooruitgang boeken en uitbreiden op de Europese markt, vooral omdat onze oogst in een andere periode plaatsvindt dan die van Nederland. Dat maakt het voor ons gemakkelijker om zonder veel concurrentie de markt te betreden. We hebben dit jaar mooie resultaten gehaald in Polen, Slovenië, België, Italië en vooral Spanje."

Er hebben zich dit jaar meer telers toegelegd op de aardappelteelt, waardoor het areaal is uitgebreid en de concurrentie tussen Egyptische exporteurs is toegenomen. Vooral in het begin van het seizoen heeft dat geleid tot concurrerende prijzen. "Maar daarna stegen de prijzen weer als gevolg van de grote vraag en de toename van de teeltkosten. Dit had een directe invloed op onze handel met Rusland, want de vraag daalde er aanzienlijk als gevolg van de prijsstijgingen."

De rest van het seizoen en de komende jaren blijven volgens Amgad veelbelovend voor de Egyptische export. "De nieuwe klimaatsituatie is een gouden kans die we proberen aan te grijpen om nieuwe markten te veroveren. Ook Egypte lijdt onder ongunstige weersomstandigheden, maar we sorteren de aardappelen die we exporteren zeer zorgvuldig en we hebben nog geen klachten gehad. We hopen onze positie nog te versterken, onder meer door nieuwe rassen te poten waar klanten om vragen, zoals Annabelle", besluit Amgad.

Voor meer informatie: 
Amgad Nessem 
Elteriak Farms
Tel: +20 1207 976 920 (Egypte)
amgad.nessem@elteriakfarms.com  
www.elteriakfarms.com

Publicatiedatum: