Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrikaanse citrusexporteurs gaan proef draaien met Liquidseal

Na enkele jaren Liquidseal te hebben toegepast op Zuid-Afrikaans citrus, zowel biologisch als conventioneel, met de steun van Citrus Research International, staat het Nederlandse bedrijf op het punt het gebruik van zijn product in het land op te schalen.

Liquidseal, vertegenwoordigd door Gerber Fresh in Zuid-Afrika, nodigt daarom citrustelers uit om dit seizoen de plantaardige coating te testen tegen proeftarieven.

De composteerbare coating vertraagt het metabolisme en dus het bederf van groenten en fruit, terwijl tegelijkertijd de lenticellen van de schil worden beschermd tegen schade die kan worden veroorzaakt door koudebehandeling tijdens het transport.

Sinds de start van proeven met Liquidseal op citrus van bedrijven als Sundays River Citrus Company (Oost-Kaap) en Orex Exports (Noord-Kaap) is er gestaag bewijs verzameld dat Liquidseal in staat is om de houdbaarheid van bederfelijke producten te verlengen en de schade door koudebehandeling te verminderen.

Gerber Fresh merkt op dat Zuid-Afrikaanse citrustelers een drastische vermindering van schimmel en van verkleuring van de schil melden dankzij het gebruik van Liquidseal. 

"We zouden het de telers heel graag bewijzen", zegt Ronald van Bilsen, verkoopmanager op het hoofdkantoor van Liquidseal in Nederland. "Als ze er klaar voor zijn, willen we het ze graag laten zien. Als je echt je verantwoordelijkheid binnen de toeleveringsketen wilt oppakken en de duurzaamheidsagenda wilt omarmen, dan moet je werken met een innovatief product als Liquidseal." 

Duurzame en baanbrekende oplossing 
Fred Stevenson van Gerber Fresh merkt op dat de telers met wie ze hebben samengewerkt een drastische vermindering van de verkleuring van de schil melden, vooral bij biologische citrus, met een gelijkmatige rijping en minder schimmelvorming. 

In tegenstelling tot een waslaag, die een statische barrière vormt, voorziet Liquidseal in kanalen om de uitwisseling van zuurstof en CO2 in het fruit te regelen, legt Fred uit. Liquidseal is biologisch afbreekbaar en composteerbaar.

Het gebruik van Liquidseal verandert niets in een pakstation, zegt Fred. Bij het waxbad kan dezelfde applicator worden gebruikt om Liquidseal aan te brengen. In pakstations die Liquidseal én conventionele was gebruiken, is wel een grondige reiniging tussen elk verpakkingsregime vereist.

Gerber Fresh heeft naast de proeven op citrus ook de duurzame coating van Liquidseal gebruikt voor fruit met een harde schil zoals avocado, mango en papaja.

Met behulp van Liquidseal heeft mangoteler Mohlatsi Fruit uit Hoedspruit een deel van zijn mango-oogst tot het einde van het seizoen kunnen achterhouden om te profiteren van een lege markt.

Verminderen van voedselverspilling zou doel op zich moeten zijn 
Jeanette van der Nest van Gerber Fresh merkt op dat retailers in hun prijsstructuur gewoonlijk een royale marge inbouwen ter compensatie van bederfelijke producten die verloren gaan. 

"We moeten ze ervan overtuigen dat het niet nodig is om te betalen voor een product waarvan ze verwachten dat het verloren gaat. Ze kunnen immers een vijfde meer product hebben om te verkopen. Ze hoeven dan geen groenten of fruit meer weg te gooien of tegen gereduceerde prijzen te verkopen."


Foto's aangeleverd door Liquidseal

In Zuid-Afrika, waar een aanzienlijk deel van de bevolking geen voedselzekerheid heeft, gaat een derde van het voedsel verloren, legt Fred uit. Iets meer dan 20% gaat verloren in de supermarkt, terwijl 30% verloren gaat bij de consument thuis – vooral bij consumenten met een laag inkomen die geen koelkast hebben of, in toenemende mate, als gevolg van stroomuitval. 

Ronald gebruikt het voorbeeld van avocado. "Als je 10 avocado's wilt hebben, moet je met 19 starten. Wat gebeurt er dan met die 9 avocado's? Vier daarvan gaan verloren aan de aanbodzijde, van teler tot het land van bestemming. Tijdens de distributie in het land van bestemming gaat er één avocado verloren, op retailniveau nog één en bij de consumenten thuis gaan er nog eens drie verloren."

Verminderen van voedselverspilling én plastic verpakkingen
"Liquidseal komt tegemoet aan drie trends tegelijk: het verminderen van voedselverspilling, het verminderen van plastic verpakkingen en het verminderen van het gebruik van chemicaliën. De grote kans om afval te verminderen ligt in eerste instantie op het niveau van de toeleveringsketen en daarna bij de consument", vervolgt hij.

Het volledig EU- en FDA-conforme assortiment coatings van Liquideal staat internationaal synoniem voor innovatie en kwaliteit in de naoogstbehandeling. Onze bekroonde producten voldoen zelfs aan de strengste eisen van landen die er zero tolerance op nahouden.

In Mexico, Ecuador, Peru, Colombia, Brazilië en India werkt Liquidseal samen met distributieagenten zoals Gerber Fresh in Zuid-Afrika.



Voor meer informatie:
Jeanette van der Nest & Fred Stevenson
Gerber Fresh
Tel: +27 10 001 5222 (Zuid-Afrika)
info@gerberfresh.co.za
https://gerberfresh.co.za/
https://www.liquidseal.nl/

Publicatiedatum: