Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Evy Van Gastel, Special Fruit:

"Door transitieperiode zijn avocadoprijzen deze week de lucht in geschoten"

Tholen - De avocadomarkt zit op het moment in een transitieperiode, waardoor de hogere prijzen aldaar nog wel even aan zullen houden, zo legt Evy Van Gastel van Special Fruit uit. "Traditiegetrouw is de transitie tussen de winterorigines (Spanje, Portugal, Marokko, Israël en Chili) en zomerorigines (Peru, Brazilië en Afrika) rond Pasen op zijn piek."

"De vraag en het aanbod zijn simpelweg niet in verhouding momenteel. Het resultaat is dat de prijzen deze week serieus omhoog geschoten zijn", vervolgt Evy. "Ik vermoed dat dit ook nog wel even door zal trekken tot na Pasen. Dan zal vanaf week 16 aanzienlijk meer volume op de markt komen vanuit Peru. Dat heeft wat vertraging opgelopen in verband met de cycloon Yaku, die de logistiek naar de havens vertraagd heeft. De gevolgen hiervan lijken echter relatief beperkt te zijn gebleven, dus als die volumes eenmaal gearriveerd zijn, verwacht ik wel wat verlichting op de markt."

De hogere prijsmarkt waar de avocado's zich in bevinden, houdt echter al sinds een tijdje aan door de klimatologische problemen in landen als Spanje en Marokko. "Alleen had dit nog vele malen erger kunnen zijn. Ondanks dat de Méditerranée namelijk een 'off-season' had, zijn de prijzen redelijk in toom gebleven. Colombia heeft gewoon doorgeladen, de eerste Peru was redelijk vroeg op de markt en ook Zuid-Afrika heeft mooie volumes die op de markt komen momenteel. Je zou dus best kunnen zeggen dat we hierin gered zijn door de overzeese origines in recente weken."

Een reden hiervoor ligt, zo stelt Evy, ook in het feit dat van iedere origine elk jaar meer volume op de markt komt. "Wereldwijd is er massaal aangeplant in de laatste jaren en die velden komen nu geleidelijk in productie. Aan de aanbodkant is er daardoor over het algemeen een organische groei te zien. Zo eisen bijvoorbeeld de Oost-Afrikaanse landen, als Kenia en Tanzania, een steeds groter aandeel op. Daar komen meer en meer volumes vandaan, die we ook meer en meer profileren. In recente jaren is daar ook de nodige know-how terechtgekomen, door onder andere buitenlandse investeerders, waardoor de negatieve reputatie van het verleden langzaam maar zeker weggedreven wordt. Peru blijft echter wel de dominante origine in de zomermaanden."

Aan de vraagzijde heeft, zo legt de specialist uit, de economische situatie wel de nodige gevolgen gehad voor de groei van de afzet van de avocado's. "We zien dat de vraag het laatste jaar wel een beetje gestagneerd is. Er zijn altijd wel landen met een groot groeipotentieel, maar in de landen, waar de avocado inmiddels een gevestigde naam in het schap is, lijkt de groei eerder beperkt. Het is daarom heel belangrijk om de consumptie te blijven promoten. Zo is er veel promotie, in samenwerking met onder andere World Avocado Organisation, om de consumptie van de avocado weer aan te zwengelen. Hier wordt achter de schermen ook hard aan gewerkt."

Voor meer informatie:
Evy van Gastel
Special Fruit
Europastraat 36
2321 Meer - België
+32(0)3 330 1792
evy@specialfruit.be   
www.specialfruit.be