Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Sapex (Zuid-Afrika)

Granaatappeltekort laat markten verlangen naar meer

De laatste partij Zuid-Afrikaanse rode pitloze druiven met bestemming Europa is vorig weekend geladen. "De markt voor rode pitloze druiven is er uitstekend", zegt Kobus Louw, directeur van Sapex. "De laatste Crimson, Scarlotta en Allison druiven doen het erg goed in het buitenland." De volumes rode pitloze druiven namen evenwel snel af na de laatste storm in Hex River.

Prijsdaling voor Indiase druiven
"Het druivenseizoen werd een beetje gekenmerkt door ongekend hoge gemiddelde prijzen", merkt hij op.
"Echter, tegen maart begon de markt voor witte pitloze druiven te worstelen met de komst van druiven uit India die helemaal om de Kaap heen kwamen om de Rode Zee te vermijden. De volumes waren veel groter dan verwacht en na de lange reis was de kwaliteit niet de beste. Gelukkig waren we rond die tijd ongeveer klaar met de witte pitloze druiven, we hadden voornamelijk nog premiumrassen zoals Autumncrisp®. Ze verloren wat van hun waarde – ik zou zeggen tussen de 5 en 10% – maar voor de Indiase druiven was het dramatisch: de prijzen voor de witte pitloze druiven uit India halveerden bij aankomst. Waar onze druiven nog €12 tot €13 voor een karton behaalden, daalde dit tot €6 of €7 voor het Indiase fruit. Ik weet niet hoe Indiase druivenexporteurs dit seizoen enige winst konden maken, en dan waren er nog de extra vrachtkosten. Ik heb echt met ze te doen."

Wanneer het binnenlandse druiven- en steenfruitseizoen eindigt, begint Sapex in mei product te importeren. De import gaat door tot en met oktober. "Iedereen maakt zich een beetje zorgen over het transport van Egypte naar Zuid-Afrika, aangezien de problemen in de Rode Zee ook de verzending door de Middellandse Zee kunnen verstoren. We hopen dat de kwaliteit bestand is tegen de langere transittijden."

Kleine granaatappeloogst in Zuid-Afrika en Peru
Granaatappelen zijn een specialiteit van Sapex, maar wanneer de volumes uit Zuid-Afrika met 30% en die uit Peru met ongeveer 40% dalen, is er geen manier om de vraag volledig te bevredigen. "We konden niet al onze programma's bedienen vanwege een combinatie van klimaatfactoren zoals late vorst en zeer hoge temperaturen tijdens de bloei en de vruchtzetting. Er was ook wat zonnebrand, zoals elk jaar."

Het granaatappelseizoen eindigde twee tot drie weken vroeger dan gebruikelijk en het laatste fruit is vorig weekend geladen. Veel fruit is nog onderweg, bestemd voor het Midden-Oosten, het VK, West-Europa, Scandinavië en Rusland.

Schepen die Kaapstad overslaan beïnvloeden handel met Midden-Oosten
De granaatappeltelers verbonden aan Sapex in het noorden van het land, in de provincie Limpopo, beginnen een maand eerder te oogsten dan in de Kaap. Dit vroege fruit is momenteel goed voor een kwart van hun volumes. De granaatappelbeschikbaarheid in het noorden zal naar verwachting aanzienlijk stijgen tegen volgend jaar naarmate de bomen in volle productie komen. Een van de voordelen is dat ze rechtstreeks naar Durban kunnen voor export naar het Midden-Oosten, een zeer sterke markt voor Zuid-Afrikaanse granaatappelen.

"De laatste twee schepen waarop we van plan waren granaatappelen voor het Midden-Oosten te laden, hebben beide Kaapstad overgeslagen. We hebben kort overwogen om fruit van de West-Kaap naar Port Elizabeth (wat we eerder al hebben gedaan) of naar Durban te vervoeren, maar het is financieel gewoon niet haalbaar. Het kost meer dan R60.000 (€2.900) van de Kaap naar Durban per container."

Hij merkt op dat het zeker niet ideaal is dat dit fruit nu twee à drie weken op de volgende lift moet wachten, maar granaatappelen kunnen dit in ieder geval beter weerstaan dan bijvoorbeeld druiven.


De meeste Zuid-Afrikaanse granaatappelen voor de export worden nog steeds geteeld in de West-Kaap, maar al een kwart van het fruit van Sapex komt uit de provincie Limpopo.

Voor meer informatie:
Kobus Louw
Sapex
Tel: +27 21 883 8280 (Zuid-Afrika)
[email protected]

Publicatiedatum: