Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geleidelijke groei van Zuid-Afrikaanse dragonfruitteelt

De teelt van dragonfruit in Zuid-Afrika, een opkomende sector waar de meeste aanplant in de afgelopen tien jaar heeft plaatsgevonden, strekt zich uit over verschillende geografische regio's en het oogstseizoen loopt van januari tot juni. Fred Steyn, een teler uit Mpumalanga en voorzitter van de Southern African Dragon Fruit Association, benadrukte de groeiende vraag naar dragonfruit op zowel lokale als internationale markten en schreef de stabiele prijzen toe aan het toenemende consumentenbewustzijn en de verbeterde kwaliteit.

Ondanks de gunstige prijzen op de Europese markt hebben de hoge luchtvrachtkosten een grote invloed op de winstmarges van de exporteurs, terwijl de expansie van de sector verder wordt belemmerd door de schaarste aan informatie over de teelt. De ontwikkeling van handleidingen voor de teelt wordt bemoeilijkt door de verschillende beheersbehoeften van verschillende cultivars.

Jaco Jacobsohn, die toezicht houdt op de teelt van dragonfruit bij Al3 Boerdery in Limpopo, benadrukte de positieve resultaten van recente proeven om de opbrengst en kwaliteit te verbeteren, waarbij hij wees op het belang van een aangepast voedingsstoffenbeheer voor verschillende vari√ęteiten. Hij merkte ook op dat, hoewel droogte aanvankelijk de opbrengst verminderde, tegelijkertijd de schimmeldruk verminderde, waardoor de kwaliteit van het fruit verbeterde. De groei van de sector is geleidelijk, voornamelijk gedreven door bestaande telers die hun beplante arealen uitbreiden. Het gebrek aan geregistreerde gewasbeschermingsmiddelen zorgt echter voor aanzienlijke uitdagingen bij de bestrijding van plagen. Steyn wees op het potentieel voor marktexpansie, aangezien een aanzienlijk deel van de consumenten nog kennis moet maken met dragonfruit, dat nu concurrerender geprijsd is door het toegenomen aanbod.

Bron: farmersweekly.co.za

Publicatiedatum: