"Valenciaanse Lamb Hass is niet zomaar een overgangsras tussen Spaanse en Peruaanse Hass"

"Dit jaar is de vraag naar Lamb Hass avocado's uit de Valenciaanse Gemeenschap omhooggeschoten," zo vertelt Pascual Cabedo van Cabesan Agricultura. "Door het ontbreken van Hass in Málaga werden er begin maart al partijen gereserveerd en op dit moment is er duidelijk een grote vraag. Zelfs nu nog zijn handelaren op zoek naar fruit, terwijl in de Valenciaanse Gemeenschap bijna alle oogst is verkocht of ten minste mondeling overeengekomen." 

In de regio is niet echt een probleem van watertekort geweest, maar de lenteregens hadden een negatieve invloed op de bloei en de vruchtzetting, waardoor de oogst niet zo groot is. "Er is een samenspel van een hoge vraag en een lager aanbod. Op dit moment liggen de prijzen gemiddeld rond de € 2,50. Toch mogen we niet op onze lauweren rusten." 


Pascual Cabedo

"Vorig jaar was een desastreus seizoen, dit seizoen gaat het ons voor de wind, maar we moeten voorzichtig blijven. Vorig jaar was de Hass opbrengst in Málaga immers enorm en werd de afzet getrokken tot ver in april. Bovendien kwam Peru eerder op de markt, wat ook een impact had op de afzetperiode voor Lamb Hass", legt Pascual uit. "De supermarktketens gingen direct over van Málaga naar Peru. Lamb Hass belandde toen in niemandsland."

"Met het oog op de toekomst moeten we leren dat Lamb Hass niet alleen dient om het gat tussen Spaanse en Peruaans Hass op te vullen", merkt Pascual op. "Lamb Hass is een ras op zich met een ruime oogstperiode. Wij hebben eens een gefaseerde oogst getest en het is ons gelukt de verkoop te rekken tot november", vertelt de manager van Cabesan. "Niet onbelangrijk is dat naarmate de oogst vordert, het drogestofgehalte en de kwaliteit van het fruit verbeteren. Het is een detail waar men in de sector soms luchtig over doet, omdat de eerste Lamb Hass van maart nogal eens vergeleken wordt met de Hass die op dat moment op de markt is en die vol smaak zit en een hoog vetgehalte heeft."

Asoproa, de Valenciaanse vereniging van avocadotelers, promoot de Lamb Hass uit de Valenciaanse Gemeenschap krachtig, maar volgens Pascual Cabedo ligt er commercieel gezien nog veel werk op de plank in Europa. "We moeten de Lamb Hass bekender maken en het idee verlaten dat het een overgangsras zou zijn. Het zou een grote vergissing zijn als we in de sector niet in staat waren om te begrijpen dat de Lamb Hass een Europese, duurzame avocado is met een lage ecologische voetafdruk. En ondanks het feit dat het Hass seizoen in april stopt, blijft er dus Europees product op de markt. Als we erin slagen het seizoen uit te breiden en het te identificeren als een Europees product, zullen de markten er zeker prioriteit aan geven."

Voor meer informatie:
Cabesan Agricultura S.L.
Finca La Salada, Plaza Polígon N4, 316
Bugarra (Valencia) - Spanje
Tel: +34 639 06 73 17
contact@cabesan.eu
https://cabesan.eu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.