Minder en ook kleinere avocado’s in Israël

Met een oogst van ongeveer 70.000 ton tot nu toe loopt het Israëlische avocadoseizoen 2022-2023 achter op dat van vorig jaar, toen half maart ruim 100.000 ton was geplukt. "Het is een uitdagend seizoen geweest om onze klanten te voorzien. We hadden niet genoeg fruit en in sommige delen van het seizoen waren de maten ook kleiner dan gemiddeld", zegt Yonatan Meron, exportmanager van Granot Fresh, een teler, verpakker en exporteur van avocado's. 


Granot Fresh brengt ready-to-eat avocado's op de markt onder het merk TADA.

De export ligt tot nu toe 42% lager dan vorig jaar in dezelfde periode. "Het volume uit Israël daalt. We zijn nu slechts 3-4 weken verwijderd van het einde van het seizoen. De kwaliteit van ons fruit is wel bevredigend. Er is altijd ruimte voor verbetering, maar we hebben veel vertrouwen in ons product en we krijgen goede feedback van onze klanten die consequent de voorkeur geven aan ons fruit boven dat van andere leveranciers."

Meron vertelt dat de kleinere maten en lagere volumes door meerdere factoren worden veroorzaakt, maar in de eerste plaats door het weer, zelfs nog voordat het seizoen begon. "Een kleinere maatsortering heeft meestal meerdere oorzaken en elk seizoen is daar toch anders in. We denken dat veel bloemen van de eerste golf de lage temperaturen in de lente niet hebben overleefd. En dat zijn normaal gesproken de grotere vruchten."

Door de aanhoudende protesten in Israël over de plannen van de regering om de macht van rechters te beperken, is de Israëlische munteenheid, de shekel, voldoende verzwakt om de export winstgevender te maken. "De prijzen waren beter dan vorig seizoen en dat hielp om de lage opbrengsten te compenseren. Ook de wisselkoers van de shekel ten opzichte van de euro en de dollar is de laatste tijd een hulp voor de export", zegt Meron.

Terwijl het Israëlische avocadoseizoen op z’n einde loopt, zijn Meron en andere telers al bezig met de voorbereidingen voor volgend seizoen. "We beginnen onze percelen al klaar te maken voor volgend seizoen. De bomen zien er nu goed uit en het lijkt erop dat er een goed potentieel is voor de volgende oogst, maar we hebben nog een lange weg te gaan. De lente breekt nu ook aan en dat is qua weersomstandigheden niet de meeste stabiele periode in Israël."

Voor meer informatie:
Yonatan Meron
Granot Fresh
Tel: +972 52 6808805 (Israël)
yonatanm@granotfresh.com    
www.granotfresh.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.