Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Week 16 Fruit Wholesale Market Report

China: Kokosnootprijzen stijgen

Vanwege een afname in aankomsten en stijgende teeltkosten, zijn de prijzen van enkele belangrijke fruitsoorten recentelijk gestegen, sommige zelfs hoger dan dezelfde periode vorig jaar, inclusief geïmporteerde sinaasappelen en grapefruit, druiven, Thaise kokosnoten, en Chinese blauwe bessen.

De huidige geïmporteerde sinaasappels omvatten Amerikaanse, Spaanse en Egyptische sinaasappels, met een nadruk op de Amerikaanse variant. Het is bekend dat door een tekort aan andere geïmporteerde sinaasappels en de late oogst van Chinese Navels, de prijs van Amerikaanse sinaasappels stevig blijft. Handelaren geven aan dat, vergeleken met vorig jaar, er dit jaar meer verlies is op de aankomsten van Amerikaanse sinaasappels, met prijsstijgingen van twintig tot dertig procent, wat de doorstroming vertraagt. Spaanse sinaasappels zijn al eerder op de markt gekomen, maar de huidige aankomsten zijn beperkt en de prijzen hoog.


Links: Israëlische grapefruit; Rechts: Spaanse sinaasappel

Andere geïmporteerd citrus, zoals Zuid-Afrikaanse citroenen, hebben recentelijk een prijsdaling ondergaan. Handelaren wijzen erop dat de huidige prijzen relatief laag zijn, maar verwachten een prijsstijging in de toekomst. De handel in Israëlische grapefruit is vanwege de oorlog vertraagd en wordt momenteel verkocht voor ongeveer ¥260-¥270 per stuk, ongeveer twintig procent hoger dan voorgaande jaren, met een kwaliteit die ook minder is dan voorgaande jaren. De reden voor de nog steeds hoge prijs is het beperkte aanbod van grapefruit op de markt, met slechts een kleine hoeveelheid nieuw aangekomen Zuid-Afrikaanse grapefruit.


Links: Australische Sweet Globe groene druiven; Rechts: Australische pitloze rode druiven

De prijzen van Australische druiven zijn deze week licht gestegen. Handelaren merken op dat de zoetheid van de Sweet Globe groene druiven deze week lager is dan vorige week, maar de prijzen hoger. Andere handelaren zijn van mening dat, naast de verminderde productie, de verhoogde kosten in de Australische teeltgebieden de algehele verkoopprijs van de druiven dit seizoen boven die van vorig jaar brengen.


Links: Thaise mangosteen; Rechts: Thaise jonge kokosnoten

Na een prijsdaling in de afgelopen twee weken, zijn de prijzen van blauwe bessen deze week gestegen door verminderde aankomsten. Blauwe bessen van 15mm+ worden verkocht voor ongeveer ¥90-¥95 per stuk, wat een stijging is van ongeveer ¥10-¥15 ten opzichte van vorige week.

Wat betreft Zuidoost-Aziatische fruitsoorten, zijn de prijzen van Thaise kokosnoten de afgelopen weken continu gestegen. Handelaren geven aan dat de prijzen elk jaar stijgen van eind maart tot eind april, vanwege een tekort aan product en de afname in aankomsten tijdens het Songkran festival, wat de prijzen opdrijft. De jaarlijkse prijsstijging varieert, met de prijs van jonge kokosnoten stijgend van ¥70 per stuk naar de huidige ¥95, en handelaren verwachten dat deze prijs zal aanhouden tot eind april.


Geïmporteerde durian

Hoewel de algehele voorraad geïmporteerde durian is toegenomen, is de aankomst van dit jaar's Golden Pillow durian later dan voorgaande jaren, waardoor er nog steeds minder beschikbaar is. Veel handelaren kiezen ervoor om andere variëteiten zoals Green Skin en Monthong, of Golden Pillow B-fruit, te promoten.

De aankomsten van Thaise mangosteen zijn deze week toegenomen, met een duidelijke prijsdaling. Handelaren geven aan dat de prijzen zijn gedaald van eerder ¥270-¥280 per stuk naar momenteel ongeveer ¥240. Omdat de markt Thaise mangosteen meer accepteert, is de prijsdaling van Indonesische mangosteen deze week groter, met een daling van ongeveer 25%-30%.

Publicatiedatum: