Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Nederlandse markt heeft voorkeur voor Marokkaanse avocado's"

Dit seizoen hebben Marokkaanse avocado-exporteurs uitstekend gepresteerd. Ze hebben 60.000 ton verzonden naar het buitenland, een absoluut record. Salah Eddine Belkadi, CEO van Unique Packing, vertelt ons welke markten dit seizoen het meest geïnteresseerd waren in Marokkaanse avocado's.

"De export van Marokkaanse avocado's neemt van seizoen tot seizoen toe. We verwachten tegen 2027 de 100.000 ton te bereiken. De percelen zijn al beplant, het is slechts een kwestie van tijd tot de bomen in volle productie komen. De vraag is sterk, met name vanuit de Europese Unie en het VK", zegt Salah.

De Britse markt was volgens Belkadi dit seizoen bijzonder dol op Marokkaanse avocado's. "Onze afzet in de Europese Unie liep tot begin maart, toen klanten niet langer bereid waren onze prijzen te volgen. De prijs lag toen op €16 voor een karton van 4 kilo. Maar Britse klanten bleven Marokkaanse avocado's kopen voor €17 en meer, tot het einde van het seizoen."

"Het is een trend die elk jaar verandert", vervolgt de exporteur. "Vorig seizoen was Frankrijk de meest dynamische bestemming voor Marokkaanse avocado's, met prijzen tot €17,70 op de groothandelsmarkt in Rungis."

Naast het VK trekt ook Nederland flink aan de mouw. "We besloten ons 5 jaar geleden te specialiseren in de Nederlandse markt. Op basis van ons onderzoek destijds waren avocado's goed voor 20% van de Nederlandse fruitimport. Dat is 38% van de avocado's die Europa importeert. Vandaar onze bijzondere interesse in deze markt."

"De Nederlandse markt geeft de voorkeur aan Marokkaanse avocado's", zegt Belkadi. "Onze avocado's geven betere resultaten na het rijpen. Voor Peruaanse of Colombiaanse avocado's, bijvoorbeeld, resulteert het rijpen in Nederland in een afvalpercentage van ongeveer 20%. Van Marokkaanse avocado's daarentegen wordt slechts 4-5% verspild. Onze Nederlandse klanten hebben begrepen dat het economisch interessanter is om Marokkaanse avocado's te kopen, ondanks de lagere prijzen van het Latijns-Amerikaanse fruit."

De marktconfiguratie zal volgend seizoen wijzigen, vanwege de verwachte verandering in de maatsortering. "Dit seizoen hadden we een overvloed aan kleine maten, die de voorkeur hebben van de Britse markt, terwijl Europa liever grote maten heeft. De verdeling van de maten is bekend cyclisch te zijn. Volgend seizoen zullen er dus meer grote maten zijn en we kunnen een toename van de Europese vraag verwachten."

"Bij Unique Packing houden we gelijke tred met de groei van de sector op nationaal niveau. Met een volume van 6.000 ton zijn we dit seizoen de op een na grootste exporteur van Marokko. We hebben een aandeel van 10% in de export. Vorig jaar stonden we op plek drie. Deze vooruitgang getuigt van de kwaliteit van ons werk, dat beloond wordt met het vertrouwen van de klanten. Ons doel is om op te klimmen naar de eerste positie dankzij de opening van een nieuw pakstation op de Loukkous agropolis in Larache met een capaciteit van 15.000 ton per seizoen. Het zal operationeel zijn in 2026. Er is een investering van ruim €4 mln mee gemoeid", besluit de exporteur.

Voor meer informatie:
Salah Eddine Belkadi
Unique Packing
Tel: +212 661-461060 (Marokko)
[email protected]

Publicatiedatum: