Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kleinere oogst en kleinere maten Peruaanse avocado's verwacht

Het Peruaanse avocadoseizoen kampt met aanzienlijke uitdagingen, waaronder een verwachte daling van de oogst van tussen de 25% en 30% in vergelijking met vorig seizoen, zo stelt Juan Carlos Paredes, voorzitter van Prohass, de Peruaanse vereniging van Hass avocadotelers en -exporteurs. De daling wordt toegeschreven aan ongunstige weersomstandigheden, zoals hoge temperaturen tijdens de bloei en vruchtzetting. El Niño heeft voor temperatuurstijgingen van 4 tot 5 graden gezorgd en de gevolgen zijn nu zichtbaar in de maatsortering, met fruit dat 20% tot 30% kleiner is dan gebruikelijk. "Vooral in het noorden van het land zien we fruit van kleine en middelgrote maten. Als andere landen grotere maten hebben, is dat goed voor ons, maar als Mexico, Colombia en Zuid-Afrika gelijkaardige kalibers hebben, kan er door een overaanbod van het kleine en middensegment druk op de prijzen komen", legt hij uit.

Ondanks deze uitdagingen wordt een goede ontvangst van de Peruaanse avocado's op sleutelmarkten zoals de Verenigde Staten en Europa verwacht. Sommige telers vertragen de oogst opdat het fruit nog wat in omvang zou toenemen en om het aanbod beter verspreid in de tijd op de markt te brengen.

Ook de toename van plagen zoals de schildluis Fiorinia fioriniae, aangewakkerd door de hoge temperaturen, is een uitdaging. Hoewel de grote teeltbedrijven deze plaag onder controle hebben, blijft het een voortdurende zorg voor de kleinschalige telers. Prohass biedt technische assistentie om dit probleem aan te pakken.

Wat betreft de markten, de Verenigde Staten tonen een toename in de consumptie, wat de Peruaanse export kan bevorderen, vooral aangezien Mexico ook melding maakt van kleine maten. Men verwacht dat de Verenigde Staten een kwart van de Peruaanse avocado-export voor hun rekening nemen, wat een aanzienlijke toename is in vergelijking met vorig jaar. Ondertussen zal de export naar Europa waarschijnlijk beheersbaar blijft. Azië komt dan weer naar voren als een groeimarkt, met een verwachte toename van bijna 80%. Peru is ook bezig met het openen van nieuwe markten, zoals Maleisië.

Tot slot meldt Paredes dat met de komst van La Niña preventieve maatregelen worden genomen, vooral in het zuiden van het land, waar een tekort aan regen wordt voorspeld.

Samenvattend kan gesteld worden dat, hoewel Peru aanzienlijke uitdagingen ondervindt door ongunstige weersomstandigheden en de aanwezigheid van plagen, er optimisme is over de ontvangst van de avocado's op de internationale markt en over het groeipotentieel in nieuwe markten.

Bron: simfruit.cl

Publicatiedatum: