Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Grégoire Fanost, SIIM

West-Afrikaanse mango-opbrengsten weer terug naar niveau van twee jaar geleden

Binnenkort komen de mango's uit West-Afrika in Europa aan. Het oogsten van de West-Afrikaanse mango's is op 12 april in Ivoorkust begonnen en de eerste containers die door Mediterranean Shipping Company (MSC) worden vervoerd komen vanaf week 18 de Europese havens binnen (Duinkerken, Antwerpen, Rotterdam en Londen). Na een moeilijke start van het 2024-seizoen, met een opbrengsttekort en hoge prijzen, wordt de situatie op de mangomarkt langzaamaan weer enigszins normaal. Grégoire Fanost, hoofd van de afdeling Mango en Rijp fruit bij Société Internationale d'Importation (SIIM), een dochteronderneming van de Omer-Decugis & Cie groep, geeft een eerste overzicht van de resultaten van het nieuwe mangoseizoen en vertelt meer over de belangrijkste uitdagingen.

In het kader van volledige representativiteit heeft SIIM ervoor gekozen om zich te richten op de 4 segmenten van het Banaan, Ananas, Mango, Avocado-assortiment – BAMA-assortiment –, dat bijna 92% van het volledige exotische aanbod vertegenwoordigt.

Terugkeer naar een opbrengst in een standaardhoeveelheid in 2024
Vorig jaar is de mango-opbrengst in West-Afrika – deels als gevolg van slechte weersomstandigheden – met 25% gedaald. De verwachting is dat de opbrengst in 2024 naar een standaardhoeveelheid terug zal keren, met een export van bijna 30.000 ton naar Europa, een hoeveelheid die dicht in de buurt komt van het niveau van twee jaar geleden." Het mangoseizoen vindt in Afrika in de volgende vier teeltlanden plaats: Ivoorkust, Mali, Burkina Faso en Senegal en loopt naar verwachting nog tot eind juli. "Wij zijn de enige die als teler alle vier de herkomsten aanbieden," vertelt Grégoire. "Dankzij de overvloedige en strakke bloei zal het seizoen waarschijnlijk een sterke en snelle start kennen, waardoor we het grootste deel van de mangopartijen met de beste kwaliteit en de meest optimale versheid op de markt kunnen brengen." De beroemde overvloedige 'mangoregenbuien' in maart hebben ook mooie maten opgeleverd. "We gingen meestal voor een 9/10 maat, maar dit jaar gaan we voor een 8/9 maat, perfect geschikt voor de supermarktverkoop."

"We moeten ervoor zorgen dat consumenten weer zin krijgen in mango's"
"Na een aantal voor de mangosector moeilijke seizoenen staan alle lichten dit jaar op groen en is de kans groot dat 2024 een geweldig seizoen wordt," zegt Grégoire. "Spanje heeft bijna 70% van de Osteen-mangopartijen verloren. Verschillende marktdeelnemers hebben hun best gedaan om deze daling te compenseren met de Keitt-mango's uit Brazilië, die nog altijd minder populair blijven dan andere mango's. De daling van het aanbod, gecombineerd met een sterke vraag, deed de prijzen logischerwijs (weer) stijgen.Het mangoseizoen in Peru kende een late start, een opbrengstdaling van bijna 70% en problemen rondom de kwaliteit en de houdbaarheid van de mango's." Sinds september 2023 hebben de mangoprijzen recordniveaus bereikt. Hoewel mango's de vierde plek innemen op de lijst van meest geconsumeerd exotisch fruit in Frankrijk, hebben de kwaliteitsproblemen en de hoge prijzen tijdens de afzet grote gevolgen gehad. Consumenten hebben zich van de producten afgekeerd, waardoor de afzet in het eerste kwartaal van 2024 met 50% gedaald. Dit jaar staat er voor het Afrikaanse seizoen en de Afrikaanse mango's dus veel op het spel. "We moeten ervoor zorgen dat consumenten weer zin krijgen in mango's en dat de supermarktprijzen van de mango's weer op gebruikelijkere niveaus uitkomen."

West-Afrikaanse mango's worden door SIIM op de markt gebracht onder de merknaam Dibra.

In april 2023 heeft de Omer-Decugis & Cie groep de logistieke capaciteiten in Ivoorkust ten voordele van de mango's versterkt met de oprichting van een nieuw pakstation en de opening van een tweede lijn voor het verschepen van mango's vanuit de haven van San Pedro in samenwerking met MSC. "Dit pakstation, dat wordt beheerd door de dochteronderneming Sopromat die voor deze gelegenheid is opgericht, is een aanvulling op de bestaande stations in Ivoorkust (regio Poro, steden Korhogo en Sinématiali) en Mali, Burkina Faso en Senegal. Omer-Decugis & Cie groep bestrijkt hierdoor nu het volledige gebied van Ivoorkust waar mango's worden geteeld in het District des Savanes en consolideert de positie als belangrijkste exporteur van Afrikaanse mango's die op de markt worden gebracht onder het merk Dibra, via de dochteronderneming SIIM", aldus een persbericht van de groep.

Voor meer informatie:
Société Internationale d'Importation (SIIM)
https://siim.net

Publicatiedatum: