Aardappel "verrijkt met saffraan"

De afdeling Moleculaire Biologie en Plantenfysiologie van het Botanisch Instituut van de Universiteit van Castilla-La Mancha (UCLM) heeft samen met de afdeling Plantengenomica en Biotechnologie van het IBMCP-CSIC een met saffraan verrijkte aardappel ontwikkeld die meer antioxidanten bevat.

Het onderzoeksteam bracht in de aardappelplant de saffraangenen in voor de synthese van crocinen en picrocrocine (verantwoordelijk voor de smaak- en geneeskrachtige eigenschappen van saffraan). Zo werden aardappelen verkregen met 360 ug/g crocinen en 800 ug/g picrocrocine (droog gewicht).

Deze gemodificeerde aardappelen hebben een grotere antioxidantcapaciteit, "wat veelbelovend is voor de potentiële gezondheidsvoordelen van deze lijnen", zeggen de onderzoekers, die biotoegankelijkheidstesten voor deze metabolieten uitvoerden met behulp van verschillende kooktechnieken, waarbij een hoge biotoegankelijkheid van deze verbindingen werd onthuld. "Dat geeft aan dat de aardappel zonder problemen crocinen en picrocrocine kan leveren, wat zijn voedingswaarde nog verbetert."

De onderzoeksgroep koos voor aardappel, omdat het wereldwijd een commercieel belangrijk gewas is, zowel voor de versmarkt als voor de verwerkende voedingsindustrie.

Dit gezamenlijke werk is gefinancierd door de gewestelijke overheid van Castilla-La Mancha en het Spaanse ministerie van Wetenschap en Innovatie en is gepubliceerd in het tijdschrift Frontiers in Nutrition.

Plantaardige apocarotenoïden worden gebruikt voor hun metabolische, fysiologische en ecologische activiteit in de voedings- en farmaceutische industrie. Crocinen en picrocrocine maken deel uit van die verbindingen en zijn verantwoordelijk voor de smaak- en geneeskrachtige eigenschappen van saffraan. Deze metabolieten worden veel gebruikt als kleurstoffen en voedingssupplement.

Bron: uclm.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.