Compleet assortiment automatiseringsoplossingen voor fruitpakstations

Handentekort en hoge energiekosten zijn slechts enkele van de uitdagingen die de AGF-sector het hoofd moet bieden. Ze vereisen van bedrijven een systematisch antwoord in elke fase van de keten om op een effectieve en consistente manier concurrerend te blijven.

Angelo Benedetti

Unitec, een Italiaanse leverancier van sorteringsoplossingen voor meer dan 50 soorten groenten en fruit op basis van interne en externe kwaliteit, heeft de afgelopen jaren haar knowhow, opgebouwd over 100 jaar, ook toegepast voor het ontwerp van automatiserings-oplossingen in de boomgaard en het pakstation. Angelo Benedetti sprak erover tijdens een persconferentie op de Fruit Logistica in Berlijn op donderdag 9 februari 2023. 

Zo is er de oogstwagen voor een eerste fruitselectie in de boomgaard. Het geeft de oogstmedewerkers nuttige informatie over hoe en wat ze moeten oogsten en dankzij de scheiding tussen product voor de versmarkt en voor de verwerkende industrie garandeert de oplossing besparingen van de orde van 5-6% op zowel de kosten als het gebruik van de ruimtes in het magazijn. 

Unitec sluit op haar sorteerlijnen ook robotsystemen aan van de UNI Robotics-lijn voor automatische verpakking en palletisering. Het optimaliseert de inzet van personeel en het ontlast de medewerkers van lastige en al te eentonige taken. Daarnaast verlaagt het ook de kosten door de efficiëntie en winstgevendheid te verbeteren.

Op de Fruit Logistica presenteerde Unitec enkele van haar nieuwste creaties, zoals de UNI Flow Gentle Packer, een gepatenteerde oplossing die de capaciteit van het automatisch verpakken van appelen maximaliseert dankzij een continue en delicate plaatsing van het fruit in de pakbladen door middel van speciale zuignappen. 

Maar daar stopt de innovatie van Unitec niet. Met constante updates blijft Unitec steeds beter presterende oplossingen ontwikkelen voor de sortering van fruit op basis van interne en externe kwaliteit. Zo kan aan de hand van meerdere kwalitatieve parameters het fruit in categorieën worden verdeeld om tegemoet te komen aan de verschillende marktbehoeften. Producten die niet geschikt zijn voor de versmarkt kunnen worden omgeleid naar de verwerkende industrie.

Door de toewijzing van de producten aan de juiste bestemmingsmarkt kunnen de kosten die voortvloeien uit productverlies in de hele toeleveringsketen verlaagd worden. Dat houdt niet alleen de consument tevreden, maar is ook goed voor het milieu.

Op de stand van Unitec werden twee oplossingen voor de kwaliteitssortering van kersen en blauwe bessen tentoongesteld, uitgerust met de systemen Cherry Vision 3.0 en UNIQ Cherry enerzijds, en Blueberry Vision 3 en UNIQ Blueberry anderzijds, die in staat zijn om elke kers of blauwe bes 360° te scannen. Deze beter presterende, nauwkeurige en betrouwbare sortering op basis van externe en interne kwaliteit verbetert het aanbod op de markt van deze twee fruitsoorten die zo gewaardeerd worden door consumenten over de hele wereld. 

Er zijn talrijke innovaties op het gebied van externe en interne kwaliteitsclassificatiesystemen die integraal zijn ontwikkeld door de R&D-afdeling van het bedrijf en zich op specifieke fruitsoorten richten, zowel in het VISION assortiment (Kiwi Vision 3, Peach Vision 3, Plum Vision 3, Apples Sort 3, Pears Sort 3, Avocados Sort 3 etc.) als het UNIQ assortiment (UNIQ Kiwi, UNIQ Peach, UNIQ Plum, UNIQ Apples, UNIQ Avocados, UNIQ Melon, etc.).

Onions Sort 3 en UNIQ Onions zijn innovaties voor de sortering van alle uienrassen op basis van uitwendige en inwendige kwaliteit. 

Niet alleen voor vers fruit, maar ook voor de sortering van noten heeft Unitec oplossingen ontwikkeld. De systemen Walnut Vision en Hazelnut Vision leveren aanzienlijke voordelen op bij de verwerking en kwaliteitssortering van walnoten en hazelnoten (met of zonder dop, natuurlijk of geroosterd). Ze sporen ook andere gebreken op dan alleen defecten qua vorm, grootte of kleur. 

Voor dadels is er de UNI Intelligent Pack Dates, een robotoplossing die in staat is om dadels in trays te rangschikken en in eenzelfde richting te oriënteren. Naast deze robottoepassing voor het verwerken van producten waarin het merk Unisorting gespecialiseerd is, werd er op de stand gewijd aan UNI Robotics een robotoplossing getoond die in staat is om kartons te palletiseren volgens de wensen van de klant met behulp van twee gecoördineerde robots. 

Kortom, de bezoekers kregen veel nieuwigheden te zien op stand van Unitec op de voorbije 30ste editie van Fruit Logistica.

"Unitec kijkt naar wat de behoeften zijn van de wereldwijde AGF-sector, met de wens om concrete antwoorden te geven en de verwerking van groenten, fruit, noten en zuidvruchten aanzienlijk te verbeteren. Die connectie met de AGF-sector zit in ons DNA en is terug te voeren op een bijna 100-jarige geschiedenis en op een knowhow die is opgedaan in meer dan 65 landen over de hele wereld", zei Angelo Benedetti, voorzitter van de groep.

"Die connectie zullen we ook altijd blijven hebben, om aan de zijde van onze klanten te kunnen staan als een technologische partner die hen kan helpen hun huidige en toekomstige activiteiten te verbeteren", besluit Angelo Benedetti.

Voor meer informatie:
Unitec S.p.A.
Via Prov.le Cotignola, 20/9
48022 Lugo (RA) - Italië
Tel: +39 (0)545 288884
www.unitec-group.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.