Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
“uniform product nodig voor export naar Europa”

Verwerkingslijn voor Vietnamese bladgroententeler

Tholen - "In de verwerkingshal stonden vier grote tafels met aan elke tafel 14 vrouwen die met de hand groenten verwerkten: bossen maken, blaadjes plukken en het op lengte knippen van de producten. Dankzij de verwerkingslijn kan de teler nu toe met minder werknemers, en is het product veel uniformer, en daardoor geschikt voor export." Dat vertelt Christian Oosterlaan van Pack TTI. Vorig jaar ontmoette hij op de HortEx beurs in Vietnam teler Kingston van Khang Thinh Fruits and vegetables. Direct na de beurs bezocht hij zijn teeltbedrijf, en precies een jaar later is daar nu de eerste VegHands verwerkingslijn geïnstalleerd.

Pack TTI levert onder de namen FlowerHands en VegHands verwerkingslijnen aan de tuinbouw- en AGF-sector. Die gaan de wereld over, en zijn dus inmiddels ook in Vietnam te vinden. De tuinbouw groeit snel in het land en ondanks dat het aanbod aan werknemers groot is, is het toch een uitdaging om mensen te vinden die het werk goed kunnen voltooien.

Dat speelde ook mee bij Khang Thinh Fruits and vegetables. De kweker, gevestigd nabij Ho Chi. Minh, teelt diverse Aziatische bladgroenten, en is een van de weinig telers in Vietnam die een vergunning heeft om aan Europa te leveren. "Dus uniformiteit en controle over de verwerking is voor hem een belangrijk punt", vertelt Christian. Om dit proces te verbeteren heeft de teler een Pack TTI verwerkingslijn aangeschaft. Nu, ongeveer een jaar na de eerste kennismaking met het bedrijf op de HortEx beurs, is de machine net binnen. Daardoor geschiedt het afkorten en ontbladeren machinaal, en dat is een grote winst voor de teler. "Na een week waren er nog maar zes mensen in plaats van 14 mensen nodig om de groenten te verwerken. Zij hebben vooral een controlerende functie. Daarnaast is het product dat er nu uitkomt al heel uniform."

En de verwerkingshal wordt nog verder gevuld: binnenkort wordt er een Cyklopbinder geleverd, om de producten te binden. "En als dit goed blijft lopen, wil hij graag verder automatiseren met extra verwerkingslijnen."

Hoewel dit voor Pack TTI het eerste groenteproject in Vietnam is, is het bedrijf al langer actief in de Vietnamese bloemensector. "We hebben hier al diverse bloembindlijnen geleverd en wat compacte lijntjes voor de wat kleinere kwekers, en ook voor flowershops. Dat gaat best leuk, je merkt dat de markt hier groeit. Hoe dit komt? Het streven naar uniformiteit speelt mee, maar daarnaast hoor ik om me heen dat goed personeel moeilijk te vinden is. Door middel van machines probeert men de kwaliteit vast te houden en de capaciteit te verhogen. Verder worden arbeidskrachten hier ook duurder waardoor er meer aandacht is voor automatisering," legt Christian uit.

Hij benadrukt het belang van de handelsverdragen tussen Nederland en Vietnam: "Hierdoor zijn de import- en exportkosten veel lager geworden. Je merkt dat er veel meer handel is tussen Vietnam en Nederland waardoor Vietnam een bloeiende markt is geworden voor groenten, fruit en bloemen. Je merkt dat er steeds meer gebeurt."

Voor meer informatie:
Christian Oosterlaan
Pack TTI
Lange vaart 1
2665 KT Bleiswijk
+31 88 425 62 40
info@packtti.com
www.packtti.com