Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Door de kou Duitse spruitenseizoen vroeger beëindigd"

Sinds begin november oogst men bij Gemüsehof Haap volop spruiten en boerenkool. "Door de droogte viel de spruitenoogst kleiner uit. Over het geheel genomen waren de planten duidelijk kleiner, waardoor er minder spruiten aan de stronk groeiden", zegt Ronja Haap, directeur van het familiebedrijf uit Kernen.

In december was er in de regio Stuttgart een koudegolf met nachtvorst tot -16 graden Celsius. Ronja: "Helaas is een groot deel van onze spruiten hierdoor bevroren, waardoor we het seizoen al in januari, dat is echt vroeger dan normaal, moesten afsluiten." De koudegolf bracht daarentegen minder schade toe aan de boerenkool. Lokale boerenkool kan vermoedelijk nog tot eind februari verkocht worden.

Harde concurrentie van geïmporteerde spruiten 
De familie Haap verkoopt haar oogst het hele jaar door in de eigen boerderijwinkel en via een stand op de plaatselijke groothandelsmarkt in Stuttgart. De vraag naar lokale wintergroenten is er zeker, en daarbij worden ook de in Zuid-Duitsland vrij onbekende koolsoorten spruiten en boerenkool goed ontvangen door de consument. "De concurrentie van geïmporteerde producten is bij boerenkool nauwelijks merkbaar, dat ligt onder meer aan het feit dat we onze producten dagelijks vers kunnen oogsten en deze versheid en kwaliteit natuurlijk ook zichtbaar is. Bij spruiten kun je echter merken dat er ook Nederlandse importspruiten op de markt zijn, die tegen voordeligere prijzen aangeboden kunnen worden. Belgische spruiten waren daarentegen soms duurder dan Duitse spruiten."

Ondanks de stijging van de vraag in de categorie koolgroenten zijn er volgens Ronja grote verschillen tussen de afzonderlijke koolsoorten. "De vraag naar spruiten is in Zuid-Duitsland in de afgelopen jaren licht gestegen, dat hangt vermoedelijk ook samen met de afname van de teelt in Duitsland. De reden hiervoor is dat er verschillende problemen zijn bij de teelt, bijvoorbeeld plaagdruk, de hoge teeltkosten en de grote hoeveelheid werk die met de teelt van spruiten gepaard gaat. Je mag niet vergeten dat het een langzaam groeiend gewas is dat meer dan een half jaar verzorgd moet worden. Voor veel bedrijven is dat nauwelijks nog rendabel."

Ook kalettes worden er sinds acht jaar bij Gemüsehof Haap geteeld. 

Zuid-Duitse boerenkool is een trend
Bij boerenkool is er een constante stijging van de vraag te zien, aangezien de groentensoort zich steeds meer als veelzijdig superfood profileert. Daarnaast houdt Gemüsehof Haap zich ook al acht jaar met de teelt van kalettes (ook wel flower sprouts of boerenkoolspruiten genoemd) bezig. "Destijds hoorden we bij de eerste bedrijven in Duitsland die dit gewas teelden. Alles begon met mijn bachelorscriptie in 2015, waarbij ik de teelt van dit gewas op eigen grond onderzocht, optimaliseerde en vestigde. Sindsdien horen de kalettes tot ons groentenassortiment en zijn ze niet meer weg te denken", aldus Ronja.


Boerenkool uit eigen teelt

Herbezinning dringend nodig
Ondanks de positieve groei bij de wintergroenten kijkt de groententeler bezorgd naar de toekomst. Want ook het traditionele bedrijf wordt momenteel met stijgende bedrijfskosten, het personeelstekort en de gevolgen van klimaatverandering geconfronteerd. "Wij kunnen de huidige extra kosten niet één op één doorberekenen aan de handel en uiteindelijk de consument, en we voelen de toenemende prijsdruk van importproducten, aangezien buitenlandse telers vaak voordeliger kunnen telen. Wat het extra moeilijk maakt is de toenemende bureaucratie. Deze extra uitdagingen overschaduwen de positieve vooruitgang die door onderzoek en ontwikkeling, bijvoorbeeld op het gebied van techniek en zaaigoed, worden geboekt. Als de politiek en de consumenten zich in de toekomst niet herbezinnen, acht ik de vooruitzichten voor de lokale groententeelt niet bijzonder rooskleurig", besluit Ronja.

Voor meer informatie:
Ronja Haap
Bauern- und Gemüsehof Haap GbR
Waiblinger Str.25
D-71394 Kernen- Rommelshausen, Duitsland
Tel: +49 (0)7151 45644
info@haap-gemuese.de
www.haap-gemuese.de 

Publicatiedatum: