Abonneren

Vacatures

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

"We hebben veel meer Gala's afgezet"

De afzet van Poolse appelen is vrij stabiel geweest, maar er was één specifiek ras dat het uitzonderlijk goed deed in West-Europa, zegt Jakub Krawczyk, exportmanager voor de Poolse appelexporteur Appolonia.

"We hebben vergelijkbare hoeveelheden appelen verkocht als in andere seizoenen en de hoeveelheden die we nog in de bewaring hebben zijn ook vrij goed. We kunnen zeggen dat de afzet voor ons bedrijf stabiel is. We hebben veel meer Gala's verkocht als je kijkt naar het percentage van de afzet dat onze klanten in West-Europa niet konden kopen, nadat klanten ons hadden laten weten dat de kwaliteit daar niet zo goed was en dat de hoeveelheden kleiner waren. Dit seizoen presteerde Gala dus vrij goed. Het is weliswaar beter om in het begin van het seizoen Gala naar Azië of Zuid-Amerika te sturen, wanneer het fruit de grootste druk heeft en de houdbaarheid het langst is. Binnenkort verschijnen er appelen van het zuidelijk halfrond op de markt, zodat we er een extra concurrent bij krijgen die onze klanten bevoorraadt."

Voor de resterende helft van het seizoen hoopt Krawczyk dat twee andere rassen het goed zullen doen, legt hij uit. "We zouden de afzet van de rassen Red Jonaprince en Idared in de tweede helft van het seizoen willen verhogen, omdat er van die twee nog vrij grote voorraden beschikbaar zijn. We hebben ook vastgesteld dat dit jaar meer nieuwe klanten contact met ons hebben opgenomen, wat een goede zaak is. De meesten van hen zagen onze appelen in de havens van bestemming en vonden ze lekker en sommigen waren gewoon op zoek naar een Poolse teler en vonden ons. Ik denk dat veel Poolse bedrijven dit seizoen samenwerkingsverbanden zijn aangegaan op nieuwe markten, dus we hopen dat deze markten zich in de toekomst verder zullen ontwikkelen."

Uitbreiding bio-areaal
Krawczyk merkt op dat de vraag naar bio-appelen toeneemt, aangezien hij van hun huidige klanten ook meer vragen krijgt over dit soort appelen. Hun teelt van bio-appelen groeit echter nog, zegt hij. "We zijn nog maar net begonnen met bio-appelen, dus het is maar een klein percentage van onze afzet in vergelijking met conventionele appelen, maar we hopen het in de toekomst op grotere schaal te ontwikkelen. We zien dat er een goede markt is voor bio-appelen en denken dat deze markt elk jaar groter en groter zal worden. We willen het uitbreiden en we denken dat meer telers in bio-fruit zullen stappen. Meer klanten vragen om biologische appelen en we moeten met die trend meegaan om in de toekomst onze kans niet te missen."

De nooit stijgende prijzen van Poolse appelen zullen er uiteindelijk toe leiden dat de appelteelt in Polen niet langer rendabel is, denkt Krawczyk. "Zoals altijd gingen de prijzen voor appelen na Nieuwjaar omhoog. Maar over het algemeen is de prijs stabiel, er zijn geen grote sprongen. Het grootste probleem is dat de prijs van appelen al jaren op hetzelfde niveau blijft. Dus als je berekent hoeveel de teeltkosten zijn gestegen, is het gemakkelijk te zien dat de telers minder geld verdienen. Als deze trend zich de komende jaren voortzet, wordt de appelteelt onrendabel. Ik denk dat dit voor sommige telers nu al het geval is, maar in de toekomst zal het op veel grotere schaal een probleem worden."

"We wachten nog steeds op de opening van verschillende markten, sommige landen hebben nog hun eigen appelen in voorraad of hebben bepaalde beperkingen voor de import. Veel van onze containers zijn nog onderweg naar de klanten, dus we hopen dat ze zonder problemen zullen aankomen. Voor ons zou het nog steeds het beste zijn als we met Egypte konden beginnen, zij waren altijd een goede importeur van Poolse appelen," besluit Krawczyk.

Appolonia zal op Fruit Logistica aanwezig zijn, u kunt hun stand vinden in Hal 27, stand E10.

Voor meer informatie:
Jakub Krawczyk
Appolonia
+48 785 342 930
jakub.krawczyk@appolonia.pl 
www.appolonia.pl  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.