Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

MedFEL 2024: Voorspellingen pruimenoogst voor het eerst onthuld

Voor het eerst werden op medFEL ramingen van de pruimenoogst voor het komende seizoen gepresenteerd. Het oogstvolume dat de BOB Pruim voor 2024 heeft aangekondigd, wordt geschat op iets minder dan 50.000 ton. Het is belangrijk op te merken dat deze schattingen zijn gemaakt vóór de "vorstperiode en er zijn nog ongeveer tien dagen fysiologische herfst", waarschuwt Joël Boyer, voorzitter van het AOPn.

Ter herinnering: de BOB Pruim telt 28 leden, waaronder 12 PO's, 6 verladers en 10 onafhankelijken, met in totaal 230 producenten. Ze hebben een potentieel van 28 tot 30.000 ton pruimen voor de versmarkt, wat overeenkomt met 55% van de nationale productie voor de versmarkt. De teeltgebieden zijn verdeeld over drie regio's, waarbij Zuid-West het grootste aandeel heeft (80%), gevolgd door Lotharingen (15%) en Zuid-Oost (5%).

In 2024 zal het bestuur van de BOB Pruim evolueren met de invoering van een covoorzitterschap. Jérôme Capel, een boomkweker uit Tarn-et-Garonne sinds 2014, zal zich bij Joël Boyer voegen als medevoorzitter.

80% van het volume van een normaal jaar
"Na twee zeer moeilijke jaren door vorst (2021 en 2022), herstelde de pruimenoogst zich in 2023, met goede volumes en een uitstekende kwaliteit. Voor 2024 zitten we globaal op 80% van de volumes voor een normaal jaar", merkt het AOPn op.

Voor het Sud-Ouest-gebied, dat 67% van het nationale aanbod en 80% van het aanbod van PDOn Prune vertegenwoordigt, is 2024 een "zeer vroeg" jaar. Dit betekent dat de oogst ongeveer 2 weken eerder zal beginnen dan gebruikelijk voor de Japans-Amerikaanse pruim en 1 week eerder dan voor de Reine Claude. De eerste pruimen worden naar verwachting rond 15 juni geoogst, wat eerder is dan het gebruikelijke eind juni.

Voor de regio Grand-Est, die 11% van het nationale aanbod en 15% van het aanbod van pruimen met BOB vertegenwoordigt, ziet het ernaar uit dat ze op weg zijn naar het volledige oogstpotentieel, met name voor de mirabelpruim.

In het zuidoosten, dat 14% van het nationale aanbod en 5% van het aanbod van pruimedanten met BOB vertegenwoordigt, wordt verwacht dat de oogst van Reine-Claude volledig zal zijn.

Wijziging statuut en aansluiting bij Vergers écoresponsables
In 2024 zal de BOB "Prune" haar handvest voor geïntegreerde fruitteelt actualiseren en er ook aandacht aan besteden om bestuivers en biodiversiteit te beschermen, precisie-irrigatie te bevorderen, een nog efficiënter beheer van teeltmiddelen te realiseren, ecologische infrastructuren in boomgaarden te integreren, enzovoort. Daarom heeft ze gevraagd om toe te treden tot het initiatief "Vergers écoresponsables" (een verzoek dat officieel werd ingediend bij het ANPP). Na een proefjaar, vanaf 2025, zullen pruimen zich bij appels, peren, perziken, nectarines en abrikozen voegen.