Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ets Meseguer, Frankrijk

"We zijn gestart met de afzet van abrikozen uit Murcia"

Ets Meseguer is vorige week – behalve met de afzet van citrus – begonnen met de afzet van abrikozen uit Murcia. Het seizoen had tweeënhalve week geleden kunnen beginnen als de kwaliteit, een belangrijk criterium voor Ets Meseguer, aan de verwachtingen van het bedrijf had voldaan.

Een vroeg begin vergeleken met dat van een traditioneel seizoen
"In tegenstelling tot andere seizoenen, zijn de perziken en nectarines dit jaar erg vroeg aangekomen, om precies te zijn twee tot drie weken eerder dan gepland. De abrikozen zijn anderhalve week eerder aangekomen dan de zeer vroege rassen, terwijl de traditionele rassen een paar dagen eerder zijn aangekomen dan tijdens een regulier seizoen. Laatstgenoemde komt door de warme lente in Spanje," vertelt Benoît Maillard-Guillon van Ets Meseguer.

Vroege seizoensrassen zijn lastig om mee te werken
Volgens de specialist op het gebied van steenfruit en citrus zijn er de afgelopen jaren veel inspanningen geleverd om smaakvollere abrikozenrassen te creëren. Aan het begin van het seizoen moet bijzondere aandacht worden besteed aan het aanbieden van smakelijke abrikozen. "De tijd dat consumenten het uiterlijk van abrikozen belangrijker vonden dan de smaak, is voorbij. Franse consumenten zijn nu meer geïnteresseerd in de smaak en de geur van de abrikoos. Veredelaars hebben zich grote inspanningen getroost om onze telers nieuwe rassen aan te kunnen bieden die aansluiten bij deze trend."

"Wat ons betreft hebben we smaakvolle rassen geselecteerd met een echte abrikozensmaak. Veel vroege rassen zien er heel kleurrijk uit. Deze vroege rassen zijn heel stevig, maar hebben zelden een goede abrikozensmaak. Dit komt omdat de rassen aan het begin van het seizoen erg lastig zijn om mee te werken om de verwachte smaakkwaliteit te verkrijgen. Het is bijvoorbeeld moeilijk om nauwkeurig te berekenen op welk moment de abrikoos moet worden geplukt, in relatie tot het moment dat de abrikoos in de schappen en vervolgens bij de consument terechtkomt. Werken met vroege abrikozen is anders dan werken met middenseizoensrassen."

Het juiste verkooppunt kiezen voor elk ras
Een andere uitdaging bij vroege abrikozenrassen, die na het plukken rijp worden, is dat de rijping kan worden beïnvloed door de temperatuur waarbij ze op het verkooppunt worden aangeboden. "Sommige rassen zijn beter geschikt voor supermarkten omdat ze het goed doen in een warmere omgeving, terwijl andere beter rijpen in openluchtmarkten. Aan het begin van het seizoen is het van essentieel belang om voor elk verkooppunt het juiste ras te hebben. Als een abrikoos rijp is, kan deze heel snel rotten, dus bij de rassen kijken we ook echt naar het type klant dat ze geleverd krijgt."

De kwaliteit van de abrikozen is tot nu toe goed, maar het seizoen verloopt enigszins 'frustrerend' als we kijken naar het aantal verkochte partijen. "We pleiten voor kwaliteit, vertegenwoordigd door onze merken Anabella en Ciruelo. We hadden nu al veel meer abrikozen kunnen hebben verhandeld, maar om de belofte van smaak waar te kunnen maken, werken we met zeer kleine partijen, waarvan we hopen dat ze zich snel zullen ontwikkelen."

Voor meer informatie:
Benoît Maillard-Guillon
Ets Meseguer
Tel. : +33 146 864 170
[email protected]
www.etsmeseguer.fr

Publicatiedatum: