Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pieter de Ruiter, 4Fruit Company

"Door brede Europese vraag zie je steeds meer enthousiasme bij Spaanse telers voor Piel de Sapo- en gele meloenen"

Tholen - Bleef de verkoop van watermeloenen vorige week nog achter, deze week ging de verkoop met de temperatuur mee in de lift. "Ook Duitse supermarkten hebben er begin deze week flink aan getrokken. Wel zie je dat de verkoop nu even stilligt, omdat 1 mei in veel landen een feestdag is", vertelt Pieter de Ruiter van 4 Fruit Company.

De prijzen van de watermeloenen liggen op een niveau rond de 1 tot 1,10 euro. "Dat zijn prima prijzen en de verkoop gaat gelukkig ook een stuk vlotter dan vorige week. Er was een behoorlijk overzees aanbod op de markt. Zo werden de pitloze watermeloenen voor 60 cent en de Quatzali's voor 50 cent verkocht, die zaten behoorlijk in de weg."

Het Spaanse watermeloenenareaal ligt op een vergelijkbaar niveau met vorig jaar. "De voorspellingen zijn nu dat er iets minder kilo's zullen komen als gevolg van de droogte. Maar of dat ook daadwerkelijk zo is, weten we over een paar maanden. Overigens is dit wel de mooiste periode voor Spaanse watermeloenen. Nu hebben de watermeloenen vanuit de kassen uit Almeria vrij spel. Vanaf juli is de concurrentie een stuk groter als er aanbod is vanuit landen als Italië, Turkije, Hongarije en de Balkanlanden."

"Watermeloenen raak je in deze periode overal wel kwijt. Voor het overige meloenenassortiment zie je dat er bij de Spaanse telers en coöperaties steeds meer enthousiasme is voor gele meloenen en Piel de Sapo-meloenen. Daar is nu eenmaal een brede Europese vraag naar, terwijl je de Galia-meloenen vooral in Nederland en België verkoopt en de afzet van Cantaloupe hoofdzakelijk op Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk is gericht. Heb je slecht weer, dan kun je deze types een stuk lastiger kwijt."

Het overige steenfruit zit volgens de importeur nog echt in de opstartfase. "De abrikozen zijn al lekker, maar de perziken en nectarines vind ik persoonlijk nog wat jong, klein en hard. Die moeten zich echt nog ontwikkelen. Op groentegebied is de Spaanse aanvoer aflopend. Wel zie je dat er mooie prijzen gemaakt worden voor bloemkool (20 euro) en ijsbergsla (12-13 euro). De Hollandse aanvoer laat nog even op zich wachten en de Spaanse zijn ook beperkt voorradig. Alleen de broccolimarkt steekt daar schril bij af, die zijn een stuk goedkoper."

Voor meer informatie:
Pieter de Ruiter
4 Fruit Company
Handelsweg 30
2988 DB Ridderkerk
+31 (0)180 641902
[email protected]
www.4fruitcompany.nl