Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
SAT Síntesis (Spanje)

"De kou vertraagt de rijping van steenfruit, maar zal zorgen voor grotere maten"

De oogst van perziken en nectarines in de provincie Sevilla is dit jaar een week eerder begonnen, maar de prijzen zijn vergelijkbaar met die van vorig seizoen. Toch treedt er nu een vertraging op in de oogst. De reden is de plotselinge daling van de temperaturen.

"We hadden gepland om het seizoen op 16 april te starten, maar uiteindelijk is het de 10e geworden", vertelt José Rodríguez Carrascal, manager van SAT Síntesis, dat perziken en nectarines in kassen teelt op een areaal van ongeveer 100 hectare en in de buitenteelt op circa 400 hectare.

"De winter heeft gunstig weer gebracht voor het steenfruit, met voldoende koude-uren tot aan Kerst en zeer warme temperaturen vanaf januari, die de bloei en de vruchtzetting hebben bevorderd", legt Carrascal uit.

"Alles ging goed tot we in de paasweek regen, wind en hagel te verduren kregen, juist toen sommige rassen geoogst moesten worden. Die eerste variëteiten hebben geleden onder het slechte weer, maar de situatie is daarna genormaliseerd", zegt de manager.

Ook nu liggen de temperaturen weer lager dan het gemiddelde voor de tijd van het jaar. "Het is heel ongewoon om eind april en begin mei minimumtemperaturen van 6 graden en maximumtemperaturen van 20 graden te zien in Sevilla", merkt Carrascal op. "Ook de komende dagen blijft het nog koud, wat de rijping van het fruit zal vertragen, maar tegelijkertijd zal het helpen om de maten op te krikken, want het fruit zal dus iets langer aan de bomen blijven hangen", voegt hij toe.

Hoewel Murcia dit jaar een volle oogst heeft, is het volgens de manager van Sat Síntesis de voorbije seizoenen duidelijk geworden dat er geen overaanbod meer is op de markt in de weken dat zowel Sevilla als Murcia nectarines en perziken leveren. "Murcia heeft immers steenfruitboomgaarden verwijderd en ingeruild voor andere gewassen, waaronder ook citrus", stelt hij. "De afzet loopt inmiddels vlot, met prijzen die vergelijkbaar zijn met die van het vorig seizoen."

De vroege perziken en nectarines van dit bedrijf zullen tot medio juni in de EU en Zwitserland onder het merk Primor worden afgezet. Er zullen ook enkele zendingen naar Maleisië en Singapore worden uitgevoerd.

Voor meer informatie:
José Rodríguez Carrascal
SAT Sintesis
Ctra. A-436, Km.2
41318 Villaverde del Río (Sevilla) – Spanje
Tel: +34 902702422
[email protected]
www.satsintesis.com

Publicatiedatum: