Giorgio Donnarumma (Nuovafrutta)

"Consumptie exoten ingestort in Italië"

De exotenmarkt in Italië wordt momenteel gekenmerkt door een drastisch teruglopende consumptie. Geen enkel product lijkt de dans te ontspringen. Wegens de inflatie houden consumenten de vinger op de knip en ze kopen liever basisvoedsel dan nicheproducten, zoals mango's of avocado's. 

"Qua consumptie was het voor ons de slechtste januarimaand van de afgelopen 10 jaar", zegt Giorgio Donnarumma, verkoopmanager van het Milanese Nuovafrutta. "De vraag was zo laag dat we zelfs geen last hadden van het 'probleem' van Peru. In normale omstandigheden zouden de rellen in dat land ons voor een hele reeks moeilijkheden hebben geplaatst. Nu volstaan de volumes Peruaanse mango's echter en kunnen we ze gaandeweg verwerken." 

"Waarschijnlijk zullen we rond april een stijging zien van mango's die uit Peru ingevlogen worden", vervolgt de verkoopmanager. "Maar op dit moment zijn er geen verbeteringen in de prijzen of in de volumes. In vergelijking met een paar jaar geleden is de mangoteelt hoe dan ook toegenomen en zijn er meer exporteurs en kopers."

Limes
Volgens Donnarumma betreft de negatieve trend in de consumptie de hele categorie exoten, met gevolgen voor de verkoopprijzen. "Braziliaanse limes halen niet eens de 3 euro per karton. Toen ik 15 jaar geleden in deze sector begon te werken, was er altijd een periode (mei t/m juli) dat de prijs voor limes rond de 14-15 euro lag. Dit compenseerde de maanden in het laagseizoen. De leveringen waren toen heel seizoensgebondenheid, met vaste aankomsten voor welbepaalde importeurs. Nu wordt er veel meer geïmproviseerd. De markt is volledig versnipperd." 

Avocado
"Er is een tekort aan avocado’s en de prijzen van Hass-avocado's en greenskins schieten omhoog. Het product komt momenteel uit Marokko en Israël aan en de stakingen in de Franse havens, de belangrijkste bestemmingen van deze twee landen, helpen de zaak niet vooruit. Bovendien is de kwaliteit van Mexicaanse avocado’s niet goed, is onze ervaring. Wie met dit fruit heeft gewerkt, heeft tot nu toe alleen maar problemen gehad. We hebben er daarom voor gekozen om ze niet te importeren", legt Donnarumma uit. 

De salesmanager onderstreept ook dat Marokko grote stappen vooruit zet in de teelt van avocado's. "Hun seizoen verloopt voorspoedig en het kwaliteitsniveau van de Marokkaanse avocado benadert het Spaanse en Peruaanse product. De volumes zijn echter nog beperkt."

Banaan
"Van oktober tot en met december lagen de prijzen boven de € 50 euro per karton (22 kg), terwijl dat het jaar ervoor in dezelfde periode gemiddelde € 24 euro was. Nu is de consumptie ingestort en zitten we weer op het oude prijsniveau. De telersprijzen zijn echter erg hoog gebleven. Het enige wapen dat we op dit moment hebben, is de import stopzetten of sterk verminderen. Wij zitten momenteel bijvoorbeeld op de helft van onze normale import." 

"Er zijn twee herkomstlanden: Colombia en Ecuador. Het Colombiaanse product blijft erg duur, maar de volumes zijn schaars en er is niet zoveel product van goede kwaliteit. De Ecuadoraanse banaan daarentegen is op drie weken tijd de helft goedkoper geworden."

Papaya en gember
Voor papaja is de markt als normaal te omschrijven. "Er zijn geen bijzondere omstandigheden te melden. We blijven het Braziliaanse product op de markt brengen onder het merk Song River." 

Tot slot wat info over gember: "Het product heeft momenteel een prijs van ongeveer € 3 per kilo. Toch is de vraag niet hoog. Bovendien worden er niet dezelfde volumes verkocht als in de pandemieperiode, toen de prijs zelfs € 7 per kilo haalde. Tegenwoordig betaal je $ 3.000 voor een ton Chinese gember. Tegen deze prijzen koopt niemand het, tenzij er al programma's waren bepaald." 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.