Zuid-Afrikaans lycheeseizoen begon eerder, maar eindigt sterker

De leveringen van lychees uit Zuid-Afrika zullen in de komende twee weken worden beëindigd met een beperkt volume. Daarmee wordt een goed seizoen beëindigd.

"Dit was een veel groter seizoen dan oorspronkelijk gepland. We hebben het programma meer dan verdubbeld," zegt Nick Bernal van Seasons Farm Fresh, die opmerkt dat de drie verschillende importeurs die met de Zuid-Afrikaanse lycheetelers samenwerken, dit seizoen meer dan 200.000 kartons van 4,5 kilo hebben verzonden.

Er zijn een paar redenen voor de groei van het programma. "Dit jaar was het fruit uit Zuid-Afrika uitstekend. Het zeer hoge Brix-niveau en de mooie kleur en grootte hebben echt bijgedragen aan de verkoop. Retail- en groothandelsmarkten hebben goed gereageerd en we hebben geen problemen gehad om de voorraad die we hebben verkocht," zegt Bernal.  

Aan de andere kant is er ook steeds meer interesse vanuit de retailhandel in geïmporteerde lychees. Toen Seasons Farm Fresh zes jaar geleden met het programma begon, richtten ze zich voornamelijk op etnische markten zoals Aziatische en Latino-gemeenschappen die bekend waren met lychees en die de afgelopen zes jaar het volume hebben gestimuleerd. "Dit jaar zijn retailers zoals Costco echt aan boord gesprongen en verpakken ze de lychees in schaaltjes, waardoor ze een groot deel van de invoer voor hun rekening nemen. Andere retailers zien dat en vragen er ook om, dus volgend jaar verwachten we nog meer retailhandel. Het doel is het programma verder uit te breiden," zegt Bernal.

Timing Lunar New Year
De timing werkte ook in het voordeel. Seasons Farm Fresh had gehoopt tot eind februari door te kunnen gaan, maar door de warmere temperaturen rijpte het fruit sneller en ging het programma dit seizoen zeven tot tien dagen eerder van start, in november. Wat echter ook vroeg is, is Lunar New Year en dit jaar zijn er volgens Bernal gelukkig genoeg lychees beschikbaar voor de feestdag.

Ondertussen hebben de Zuid-Afrikaanse telers ook geprobeerd de toewijzingen van hun fruit te verschuiven. "Zuid-Afrika produceert ongeveer 4.000 ton lychees per seizoen. Op deze markt is Madagaskar een belangrijke speler geworden. Zij leveren fruit in een ambachtelijke stijl en tegen vaste prijzen, dus wanneer het in Europa aankomt, kan dat de markt beïnvloeden," zegt Bernal. "Dus de vroege Zuid-Afrikaanse telers profiteerden, maar dat is slechts een klein percentage van de telers. Zij wilden toewijzingen verschuiven naar de VS, wat een stabielere markt is." Bernal verwacht dat de telers voor het komende seizoen geïnteresseerd zullen zijn om nog meer fruit naar de VS te sturen.

De prijs lag met $ 1-2 iets hoger, als gevolg van toegenomen teelt- en logistieke kosten, maar die prijs is sindsdien afgevlakt. "We proberen geen grote prijsschommelingen te hebben, dus het is een vrij stabiel programma wat de prijs betreft," zegt Bernal.

Voor meer informatie:
Nick Bernal
Seasons Farm Fresh, Inc.
Tel: +1 305 608 9020
nick@seasonsfarmfresh.com   
seasonsfarmfresh.com   


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.