Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Special jaaroverzicht 1-15 november

Spectaculaire stijging Henk de Jong in Quote 500, eindelijk weer Asia Fruit Logistica na 3 jaar en Greenyard roept op tot 0% btw op AGF

Om haar klimaatimpact te verminderen laat Lidl in de Nationale Klimaatweek weten dat zij stopt met het invliegen van groenten en fruit. Door deze stap te zetten wil Lidl de CO2-uitstoot die vrijkomt bij het transport van producten verminderen. "Wij hebben ons gecommitteerd aan het halen van het Klimaatakkoord van Parijs. Dit besluit draagt bij aan onze duurzaamheidsdoelstellingen en past bij ons als duurzame, efficiënte en kostenbewuste organisatie." 

Dan een jubilaris. Rens de Bruijne… wie kent hem niet?  Rens is 1 november 40 jaar werkzaam bij Gottmann. Zijn collega's wensen hem nog vele succesvolle jaren toe.

In november is het traditiegetrouw weer tijd voor de jaarlijkse rijkenlijst van de Quote 500. Hoort dit op deze site thuis? Als we het beoordelen op basis van de clicks, dan is het voor veel lezers jaarlijks toch een smulmomentje. Binnen de AGF-handel verwerking en toeleveranciers zien we een spectaculaire stijging voor Henk de Jong van De Jong Verpakking. 

Om politici op te roepen om pure vruchtensappen los te koppelen van frisdranken, is de campagne 'Geen suikertaks in de boomgaard' in november van start gegaan. Grote kans dat vanaf 1 januari 2023 de suikertaks wordt verhoogd. Dat betekent extra betalen voor frisdrank. Met als doel dat consumenten een gezondere keuze maken. "Maar die prijsverhoging is niet altijd logisch. Ook bijvoorbeeld puur vruchtensap valt onder de frisdrankbelasting. Dat is vreemd", aldus de initiatiefnemers.

Transportbedrijf T. Vreugdenhil in De Lier en D. Zonneveld transport in Maasdijk hebben besloten om een verregaande samenwerking aan te gaan. Donderdag 2 november zijn hiervoor in het kantoor van Transportbedrijf T. Vreugdenhil in De Lier de contracten getekend. Beide bedrijven gaan in de toekomst verder onder de naam Transportbedrijf T. Vreugdenhil.

Asia Fruit Logistica vond begin november plaats in Bangkok, Thailand. Het was een drukte van belang, omdat de aanwezigen elkaar voor het eerst in drie jaar weer in levende lijve konden ontmoeten. De meerderheid leek de voorkeur te geven aan de locatie, omdat de beurs Zuidoost-Azië belichtte, terwijl eerdere edities sterk gericht waren op China. Bovendien verbleven veel beursbezoekers in Bangkok, zodat mensen de regio konden leren kennen en het potentieel konden zien. 

Vrijdag 4 november heeft burgemeester Egbert Lichtenberg van de gemeente Altena de nieuwbouw bij Oerlemans Plastics geopend. Het betrokken productie- en bouwteam van het grote project op industrieterrein De Rietdijk was ooggetuige van de mijlpaal.

Driscoll's heeft de overname van Berry Gardens Limited (BGL), de verkoop-, verpakkings- en distributie-eenheid van Berry Gardens Growers Limited (BGG), afgerond. "Deze overname ondersteunt onze visie om 's werelds grootste bedrijf in zachtfruit te worden, waarbij we levens verrijken", zegt Russell Allwell, directeur van Driscoll's Europe, Middle East & Africa.

Op maandag 24 oktober werden voor het eerst drie containers van The Greenery via water vanaf de haven van Rotterdam naar Dutch Fresh Port vervoerd. Dit vervoer via water is een pilot van Dutch Fresh Port, uitgevoerd door Danser Group in samenwerking met European Gateway Services (EGS). "De ervaringen uit het verleden hebben geleerd dat betrouwbaarheid van de verbinding essentieel is. Een binnenvaartschip kan op vaste tijden een zeecontainer ophalen vanaf de Maasvlakte", aldus Ian van de Jagt, projectleider van de mobiliteitsagenda van Dutch Fresh Port. 

In België werd op 9 november een nationale stakingsdag gehouden. Drie vakbonden hebben opgeroepen tot een landelijke actiedag, uit protest tegen de hoge energieprijzen en de dalende koopkracht. Met name het openbaar vervoer en het vliegverkeer zullen worden getroffen. "De staking heeft een beperkte impact op het scheepvaartverkeer in de havens van Antwerpen en Zeebrugge, zo melden zij. "Ongeveer de helft van de sleepboten van het Havenbedrijf in Antwerpen zijn operationeel. De Kallo- en Zandvlietsluis zijn momenteel uit dienst, de overige sluizen zijn operationeel."

Met pijn in het hart stopt na 17 jaar de AGF-speciaalzaak Groenten en Fruit Lode en Heidi in het Belgische Oudenburg per 30 november. De opgelopen energiekosten zijn, na wegwerkzaamheden en de komst van twee supermarkten, de nekslag geweest. Naar aanleiding van het bericht roept Annemie van Eepoel van Lizzy's nieuwe oogst op om lokaal te kopen. Ze vreest voor een monopolie- positie van supermarkten.

Dan zijn er ons helaas ook een aantal mensen, actief in de AGF-sector, ontvallen. Op zondag 30 oktober is John de Boom op 62-jarige leeftijd overleden. Sinds 2014 was John werkzaam op de sales afdeling bij Freight Line Europe. "Wij hebben hem daar leren kennen als een zeer betrokken, sociale en fijne collega die veel voor de organisatie heeft betekend. John was binnen en buiten onze klantenkring een bekend gezicht en wordt erg gemist. We wensen zijn nabestaanden en verdere familie veel sterkte met dit verlies", zo meldt Freight Line Europe.

Produce Business magazine meldt dat Jim Prevor plotseling is overleden aan een hartstilstand na te zijn getroffen door een hartaanval en een beroerte. "Slechts 61 jaar op deze aarde was Prevor een kracht van grenzeloze energie en enthousiasme voor de AGF-sector, waarin hij werd geboren en een rijke erfenis meebracht." Hij laat zijn vrouw Debbie, zonen William en Matthew, en liefhebbende familie en vrienden achter.

Op het Gastronomic Forum in Barcelona is restaurant De Nieuwe Winkel uitgeroepen tot beste groentenrestaurant ter wereld. Chefkok Emile van de Staak kreeg de We're Smart Award op dinsdag 8 november uit handen van de jury uitgereikt. "In Barcelona uitgeroepen tot beste groenterestaurant ter wereld", aldus de enigszins nuchtere reactie van het restaurant op Twitter.

Op de elfde van de elfde viert Bedrijfsleider Fruitbedrijf Peter van Mourik van Oskam in Neerijnen zijn 50-ste verjaardag. Hij doet dat gelukkig in uitstekende gezondheid omdat hij proefondervindelijk graag van zijn zelf geteelde fruit snoept. Peter startte in 1996 als assistent bedrijfsleider om ruim twee jaar later door te schuiven naar de hoogste stoel. 

Greenyard roept op tot snelle invoering 0% btw op AGF: "Het zou geen discussie moeten zijn." Het bedrijf heeft het afgelopen halfjaar haar relatieve positie in de markt versterkt, ondanks "ongekende macro-economische en geopolitieke onrust." Dit vertelde co-ceo Marc Zwaaneveld tijdens een persmoment waarin de gepubliceerde halfjaarresultaten werden toegelicht. Verder riep hij de Nederlandse en Belgische overheden op om de btw op groenten en fruit zo snel mogelijk naar 0 procent te brengen. 

Ten slotte zijn Kiremko en FAM Stumabo een langdurige wereldwijde samenwerking aangegaan. In deze samenwerking zal FAM (al meer dan 20 jaar een partner van Kiremko) mechanische snijsystemen leveren en zal Stumabo precisiemessen en kennis leveren om de beste messen te integreren in de hydrocutting systemen van Kiremko.