BLE aardappelen week 44/45:

'Vraag en aanbod op elkaar afgestemd'

De aardappelhandel verliep over het algemeen zeer rustig. Vraag en aanbod waren volgens de BLE over het algemeen op elkaar afgestemd. De handelaren hadden daarom maar zelden aanleiding om hun bestaande prijzen aan te passen. In sommige gevallen lukte het de verkopers echter alleen om de prijzen constant te houden door het aanbod te verminderen, aangezien de afzetmogelijkheden op sommige plaatsen waren afgenomen.

In Frankfurt was er als bijzonderheid het aardappelras Bamberger Hörnchen uit de regio verkrijgbaar: dit vingerlange en vastkokende ras kostte 16 euro per 10 kg. Er waren hier ook biologische aardappelen van de rassen Anuschka en Linda verkrijgbaar, die beide voor 16 euro per 12,5 kg verkocht werden.

Schleswig-Holstein: evenwichtige marktsituatie
Op veel plaatsen worden er aardappelen in bewaring gelegd, aldus de Landwirtschaftskammer. Het aanbod is daardoor voorlopig beperkt, aangezien de aardappelen momenteel in de opslag huidvast moeten worden. De vraag is momenteel rustig, waardoor de markt in evenwicht is. Het prijsniveau inclusief toeslagen voor aardappelen uit bewaring blijft ook deze week op het niveau van de voorgaande week. Aardappelen die verkocht worden in de actie worden in beperkte mate vlotter verkocht.

Volgens meldingen uit Nederland heeft men daar op een toegenomen areaal 512 deciton per hectare geoogst, in totaal 3,9 miljoen ton consumptie- en industrieaardappelen (2021: 3,3 miljoen ton). Met de bekendmaking van deze cijfers daalden de termijnnoteringen op de beurs. In sommige buurlanden wordt de situatie anders ingeschat. In Spanje, Frankrijk, Duitsland, Polen, Roemenië en België worden oogstdalingen met dubbele cijfers verwacht. Dit zal gepaard gaan met een schaars aanbod in de loop van het seizoen.

Rheinland-Pfalz: industrieaardappelen onder druk
Nadat de aardappelprijzen gedurende meerdere weken zeer stabiel waren, komen de prijzen van de industrieaardappelen voor de frietproductie nu steeds meer onder druk te staan. In afwachting van hoge opslagkosten wordt er een snelle verkoop afgedwongen. Consumptieaardappelen uit bewaring worden daarentegen nog niet op grote schaal aangeboden, de prijzen blijven hier daarom nog steeds op een stabiel niveau. Het aardappelaanbod wordt volgens de Landwirtschaftskammer als schaars omschreven, de winkelprijzen zijn buiten de beperkte acties relatief hoog.

Hessen: stabiele prijsontwikkeling zet zich voort
De aardappelmarkt in Hessen wordt gekenmerkt door een rustige vraag, aldus de Landwirtschaftskammer. Sommige partijen uit tijdelijk gehuurde opslagplaatsen dringen aan tot een snelle verkoop. Telers melden dat de aardappelen dit jaar bijzonder kiemkrachtig zijn. Bij de aardappelen die in bewaring liggen moet men nu afwachten tot ze huidvast geworden zijn. Daardoor is de huidige verkoophoeveelheid nog enigszins beperkt. De stabiele prijsontwikkeling van de voorgaande weken kan zich voortzetten. Ook voor volgende week worden er geen veranderingen verwacht.

Niedersachsen: evenwichtige marktontwikkeling
In de afgelopen week bleef de markt in evenwicht. Daarop wijst de 'Bauernverband Nordostniedersächsen' (BVNON) in haar wekelijkse marktrapport. De gemiddelde prijzen voor aardappelen uit bewaring liggen nu op 30,00 euro per 100 kg voor vastkokende rassen en 28 euro per 100 kg voor overwegend vastkokende rassen.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.