Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

De gemberprijs zakt weg

Begin oktober begon in de noordelijke gebieden in China waar gember wordt geteeld een periode van intensieve oogst en bleven de prijzen licht dalen. Maar eind oktober heeft de gemberprijs zijn dieptepunt bereikt. De redenen daarvoor kunnen als volgt worden samengevat:

Het weer
Begin oktober was er veel regen. Hierdoor begonnen de telers de opgeslagen gember van de hand te doen en de nieuwe gember op te slaan, waardoor er voldoende aanbod op de markt was. Bovendien was er ook gember van lage kwaliteit op de markt, wat ook een zekere invloed had op de marktprijs, waardoor de handelsprijs van gember omlaag ging. Na de recente regenval waren de telers druk bezig met de oogst, waardoor het enige tijd duurde voordat zij de nieuwe gember op de markt konden brengen en telers die in het beginstadium gember van lage kwaliteit leverden, hadden geen haast met de verkoop, hetgeen leidde tot de hogere prijs.

De vraag
Eind oktober waren de producten die aan het begin van de maand door vele kopers en handelaren waren aangekocht grotendeels uitverkocht. Onder invloed van de voorraadvraag willen deze kopers de producten inslaan en in sommige teeltgebieden ontstond een stormloop op gember, waardoor de gemberprijs steeg.

Opbrengstdaling
Bij hevige regenval werden veel gemberplanten beschadigd en afstierven door wateroverlast, waardoor een opbrengstdaling werd verwacht. Daarom eisten de telers ook hogere prijzen bij verkoop aan de handelaren, vooral voor bepaalde goede en hoogwaardige gember.

Hoewel de prijs van gember in alle teeltgebieden momenteel hoog is, is het toch moeilijk om onredelijk hoge prijzen te zien. Enerzijds zijn door de gevolgen van de pandemie veel groothandelsmarkten gesloten als gevolg van de controlemaatregelen en is de horeca niet optimistisch. Door de gecentraliseerde oogst is de totale consumptie van de markt beperkt.

Aan de andere kant is de afronding van de oogst nog steeds bezig en is er geen tijd om te zorgen voor het op de markt brengen. Het aanbod van producten van hoge kwaliteit is laag, zodat het enthousiasme van de handelaren relatief matig is. Als de totale handel vertraagt, is een stijging van de gemberprijs moeilijk. Verwacht wordt dat de prijs stabiel zal blijven en op korte termijn licht daalt.

Voor de volgende markt zijn zelfs de zuidelijke teeltgebieden een periode van uitgebreide gemberoogst ingegaan, waardoor het aanbod is toegenomen, de transacties zijn gestimuleerd en de vraag is gestegen. Uit de meest recente gegevens van de World Meteorological Organization blijkt dat er deze winter een "drievoudige" La NiƱa-situatie kan ontstaan, wat een grote uitdaging is voor de gemberteelt. Daarom kunnen telers een sterke terughoudendheid voelen om te verkopen. Daarnaast zijn er onstabiele factoren zoals de pandemie en verbeteren de teelt en afzet maar langzaam. Daarom is het waarschijnlijker dat de prijs van gember normaal zal blijven en de situatie van onredelijk stijgende prijzen zal zich niet voordoen.

Bron: wugu.com.cn

Publicatiedatum: