Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Fotoreportage:

Veel gespreksstof op jaarvergadering Duitse champignonverband BDC

Van 29 september tot 1 oktober vond alweer de 74e editie van de BDC-jaarvergadering plaats. Dit keer togen de leden van het Duitse verband voor champignontelers naar het Van der Valk-hotel in Eindhoven om over de huidige uitdagingen binnen de sector, waaronder de stijgende energiekosten, inflatie en teruglopende consumptie, te discussiëren. Ook de langetermijnissues, in het bijzonder de toenemende automatisering, marketing rondom champignons en nieuwe varianten van substraat en dekaarde, passeerden de revue.

De 74e jaarvergadering stond onder meer in het teken van de wisseling van de wacht in het bestuur. Michael Schattenberg zwaaide na vele jaren af, waarna Hans Deckers, in het dagelijks leven bedrijfsleider van het champignon-imperium Rheinische Pilz-Zentrale (RPZ), tot nieuwe voorzitter werd verkozen. De nieuwe man aan het roer was in zijn nopjes met de hoge opkomst: “Het doet me deugd, dat jullie in groten getale zijn afgereisd, ondanks dat we dit jaar in Nederland vergaderen”, zei hij bij de opening van het plenaire deel.

Inflatie en teruglopende consumptie
De huidige inflatiestijging heeft zijn weerslag op de consumptie van AGF, dus ook op de champignonafzet, hield professor Stephan Meyerding van de universiteit Hamburg zijn publiek voor. Deze moeizame afzet is zonder twijfel op de Oekraïne-crisis terug te voeren, zo blijkt uit markt- en consumentenstudies. "Niettemin zullen de langetermijntrends, waaronder duurzaamheid en vegetarische voeding, na de crisis weer naar voren komen", sloot Meyerding positief af.

"Tot die tijd is het belangrijk de Duitse champignon als gezond product voor een zacht prijsje in de markt te zetten", liet Michael Legrand, voorman van Grünes Medienhaus en initiator van de campagne Gesunde Pilze, weten. Na 13 jaar wordt de campagnestrategie nu aan de nieuwe omstandigheden aangepast, waarbij onder meer de uitdagingen aan de teeltzijde ook tegenover de consument worden uitgedragen. 


Dr. Torben Kruse, Hans Deckers en Michael Schattenberg (BDC)

Energiecrisis, vervangen van veen en alternatieve toepassingen
De stijgende energieprijzen beïnvloeden de champignonteelt aanzienlijk, waardoor dit thema uiteraard niet mocht worden overgeslagen. Michael Behr van de Duitse bond voor energie-afnemers (VEA) zette de huidige energiemarkt treffend uiteen. "De spotmarkt is geen ultieme oplossing, beide segmenten van de markt bieden immers voor- en nadelen. Sta open voor nieuwe opties en steek uw hoofd niet in het zand", riep hij zijn toehoorders op. Hij wees daarbij ook op de toenemende relevantie van wind- en zonne-energie. 

Als het gaat om dekaarde probeert men al enkele jaren een gedegen alternatief voor veen te vinden. Het Zwitserse bedrijf Cormo heeft nu in samenwerking met Legro een duurzame variant op basis van maisstro ontwikkeld. Deze dekaarde wordt inmiddels door diverse erkende teeltbedrijven getest. Afgaande op de eerste resultaten doet de Cormo-dekaarde volgend Jonas Léchot niet onder voor de bestaande producten. "Met kleine aanpassingen acht ik het niet onmogelijk dat dit product de toekomst is", aldus Léchot.

Karin Scholtmeijer van de Universiteit Wageningen informeerde de bezoekers over de toekomst van champignons als alternatieve proteïnebron. Champignons bieden in dit verband tal van voordelen, aangezien ze weinig ruimte als teeltproduct innemen en daarnaast zeer voedingsrijk en vetarm zijn. 

Automatisering: Schuif- vs. kantelsysteem
Naar goede gewoonte wordt de locatie aan de hand van de bedrijfsbezichtiging op de slotdag gekozen. Dit keer bood bio-champignonteler Jeffrey Heeren van Heereco in Uden een kijkje achter de schermen. De teler nam eerder dit jaar het schuifsysteem van Christiaens in gebruik, een hoog-automatisch systeem dat de efficiëntie in de teelt aanzienlijk verbetert en de oogstprestatie tot wel 250 procent verhoogt. Henk van Gerwen, die de implementatie van het systeem vanaf het eerste uur mee begeleidde gaf inzage in de voordelen ten opzichte van het eveneens geautomatiseerde kantelsysteem. 


Jeffrey Heeren van Heereco en BDC-voorzitter Hans Deckers

Klik hier voor de fotoreportage

Voor meer informatie:
der-champignon.de