Voor lychees uit verschillende teeltgebieden gelden verschillende exportvoorwaarden

China is een van de grootste leveranciers van lychees. De belangrijkste teeltgebieden zijn Hainan, Guangdong, Guangxi en Fujian. Het exportseizoen van Chinese lychees begint elk jaar in mei en duurt tot eind juni of begin juli.

Zhangzhou Zhuangyi Agriculture Development is een bedrijf met 15 jaar ervaring op de exportmarkt voor lychees. Bedrijfswoordvoerder Tom Yan sprak onlangs over de huidige omstandigheden op de exportmarkt.

"Verschillende lycheesoorten uit verschillende teeltgebieden komen op verschillende momenten op de markt. Zo rijpen lychees in Hainan en Guangdong relatief vroeg, maar komen lychees uit Fujian later op de markt. De marktomstandigheden op het hoogtepunt van het seizoen waren dit jaar hetzelfde voor Hainan en Guangdong. Het regende vaak en er waren regelmatig tyfoons, waardoor het rijpingsproces van de lychees werd vertraagd. Het dagelijkse oogstvolume was vrij klein en de prijs steeg omdat de vraag groter was dan het aanbod. In Fujian werd de opbrengst verdubbeld of zelfs verdrievoudigd in vergelijking met vorig jaar. Bovendien zijn de lychees groot en is de algemene productkwaliteit niet slecht," aldus Tom.

"De marktvoorwaarden voor lychees uit verschillende teeltgebieden zijn niet hetzelfde. De exportvoorwaarden voor Guangdong en Hainan lychee zijn bijvoorbeeld beter dan vorig jaar," aldus Tom.
Dit jaar was de kostprijs van lychees uit Guangdong en Hainan vrij hoog, maar de marktvraag was sterk, waardoor de exportprijs veel hoger was dan vorig jaar.

"Hoewel de prijs in de eindfase van het exportseizoen daalde was de daling ook langzamer dan vorig jaar. Fujian lychee kwam echter later in het seizoen op de markt. Overzeese kopers hadden al lychees gekocht tegen hoge prijzen, maar de marktabsorptie was minder dan ideaal. Deze omstandigheden beïnvloedden de koopkracht van de overzeese kopers en de prijs van Fujian lychees. De exportprijs van lychees uit Fujian lag daardoor veel lager dan vorig jaar. De gemiddelde omstandigheden in de drie teeltgebieden waren echter min of meer dezelfde als in voorgaande jaren."

"China levert 80% van het wereldaanbod van lychees. Verse lychees zijn erg populair op de binnenlandse markt, maar overzeese consumenten zijn er niet zo bekend mee. We hopen dat overzeese consumenten meer vertrouwd raken met verse Chinese lychees en niet alleen met de lychee in blik."

Zhangzhou Zhuangyi Agriculture Development houdt tijdens de oogst- en selectiefase rekening met de eisen van de exportmarkten, waarna de lychee onmiddellijk in de koeling gaat. "Bovendien hebben we in de loop der jaren vershoudtechnologieën getest en zijn we in staat om lychees 60 dagen vers te houden. Er is een licht smaakverlies, maar  niets bijzonders," voegde Tom eraan toe.

Zhangzhou Zhuangyi Agriculture Development exporteert lychees naar Zuidoost-Azië, de VS, Australië en het VK. Het bedrijf ontwikkelt momenteel de lycheemarkt in het Midden-Oosten. Het bedrijf is altijd op zoek naar strategische partners in overzeese markten.

Voor meer informatie:
Mr. Tom Yan 
Zhangzhou Zhuangyi Agriculture Development Co., Ltd.
+86 180 5067 8779 
+86 152 8061 3112 
tom@top-fruit.com 
www.top-fruit.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw ad-blocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw Adblocker.