BLE aardappelen week 36

'Duitse aardappelen bepaalden de markt'

De handel werd duidelijk bepaald door Duitse aardappelen. Ondertussen nam het aanbod toe. Met de rassen Musica, Gala en Inovator werd het assortiment in Frankfurt nogmaals uitgebreid. Volgens de BLE was het aanbod voldoende om eenvoudig aan de vraag te kunnen voldoen.

In z'n geheel genomen was er sprake van een gematigde vraag, de verkoop verliep zonder grotere hoogtepunten. Dat weerspiegelde zich ook in de prijzen, die meestal constant bleven. In Frankfurt waren er lichte prijsstijgingen. In Berlijn liepen de prijzen van de laatste Italiaanse aardappelen zeer ver uiteen: enkele handelaren beëindigden hun verkoop en wilden met behulp van sterke prijsverlagingen hun voorraden snel kwijt zien te raken.

Betere rooiomstandigheden in Rheinland-Pfalz
Volgens de Landbouwkamer zijn de oogstomstandigheden voor een deel duidelijk verbeterd dankzij de neerslag in de tweede helft van week 36. Vraag en aanbod blijven tot nu toe echter beperkt, de markt is over het geheel genomen zeer evenwichtig. De prijzen blijven op het niveau van de voorgaande week en de week daarvoor. De pakhuizen worden vroeger dan anders gevuld, daardoor blijft de druk op de markt gering, ook in regio's met betere opbrengsten. Er worden nog steeds veel aardappelen uitgesorteerd, groot uitvallende aardappelen zijn uiterst schaars. 

Schleswig-Holstein: de hoofdoogst is aan de gang
De recente regen vergemakkelijkt de oogstwerkzaamheden. Het aanbod is verder toegenomen. Desondanks blijft de verkoop via de boerderijwinkels en weekmarkten de belangrijkste afzetvorm. De oogst ligt meestal op een gemiddeld niveau. Volgens de Landwirtschaftskammer ligt het aantal aardappelen dat wordt uitgesorteerd echter op een verhoogd niveau. De koelere temperaturen vergemakkelijken de bewaring. Men hoopt later toeslagen te krijgen voor de aardappelen die uit de bewaring komen. Landelijk zijn er veel meldingen over aantasting door draadworm, groene aardappelen en rooischade. Dit heeft ook geleid tot meer uitgesorteerde aardappelen. In Schleswig-Holstein konden de prijzen standhouden.

Niedersachsen: goede vraag, ongewijzigde marktsituatie
Vanwege de aanhoudend goede vraag bleef de marktsituatie tijdens de hoofdoogst in Niedersachsen ongewijzigd. Ook aan de eerste aanvragen uit andere deelstaten kon zonder problemen worden voldaan, meldt de BVNON in de meest recente aardappelnotering.

Hessen: nog steeds geen opleving van de vraag
Op de aardappelmarkt in Hessen zijn de prijzen stabiel gebleven ten opzichte van de voorgaande week. Tot nu toe is er nog geen opleving van de vraag geweest. Dankzij de koelere temperaturen wordt er nu echter op een stijging van de vraag gerekend. Ondertussen kopen prijsbewuste consumenten voornamelijk aardappelen in kleine verpakkingen tijdens verkoopacties. Ondanks regionale regenval blijven de rooiwerkzaamheden moeilijk of vertraagd. De oogst en kwaliteit hebben duidelijk geleden. Als gevolg daarvan speculeren de telers op vaste prijzen voor perfecte partijen op een later moment.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven