Wegens oorlog in Oekraïne op zoek naar nieuwe markten

"Servië speelt een belangrijke rol op de wereldappelmarkt"

Igor Milenković, directeur van de Servische appelexporteur Delta Agrar, verwacht dit jaar een uitdagend seizoen. "Er zijn veel onzekerheden, vooral met betrekking tot de Russische markt, die nog steeds de belangrijkste exportmarkt voor onze appelen is. De inflatie zal ook een belangrijke rol spelen, aangezien de kosten voor arbeid, brandstof, verpakkingsmateriaal en elektriciteit fors gestegen zijn. En in de teelt is de impact van de klimaatverandering enorm. We hebben nu al twee seizoenen extreem hoge temperaturen in de zomermaanden, wat ten koste gaat van de kwaliteit van het fruit. Ook het tekort aan arbeidskrachten maakt het voor de Servische en andere appeltelers en -exporteurs in de wereld niet gemakkelijk." 

Door de weersomstandigheden in het voorjaar zit er dit seizoen een kleinere oogst aan te komen, legt Milenković uit. "Servië teelt jaarlijks meer dan een half miljoen ton appelen op zo'n 27.000 hectare. Dit seizoen verwachten we ongeveer 10% minder fruit vanwege de vorst in de lente. Vorig seizoen exporteerde Servië zo'n 160.000 ton appelen. Het land speelt een belangrijke rol op de wereldappelmarkt. Wij hebben twee boomgaarden met een areaal van 700 hectare totaal. Dit jaar verwachten we meer dan 30.000 ton appelen te oogsten. Delta Agrar is een exclusieve teler en distributeur van clubrassen, zoals Pink Lady, Evelina, Modi, Kiku, Red Moon, Rubens, Isaaq, SweeTango en Magic Star. We zijn van plan veel te investeren in marketing- en promotieactiviteiten om onze bekendheid te vergroten op elk van de markten waar we leveren." 

Omdat er nog steeds problemen zijn met de Russische markt, moest Delta op zoek naar nieuwe markten. "Vorig verkoopseizoen hebben we al een grote stap voorwaarts gemaakt wat betreft het openen van nieuwe markten. Nu moeten we in dezelfde richting blijven doorgaan. Voor conventionele appelen, zoals Royal Gala, Granny Smith en Red Delicious, zullen onze belangrijkste markten het Midden-Oosten en Verre Oosten zijn, maar ook het Verenigd Koninkrijk, dat na Rusland de grootste markt in Europa is voor Servische appelen. We zien ook potentieel op de Afrikaanse markt. Dat wordt komend seizoen een van onze aandachtspunten. In Europa verwachten we veel van de Britse markt, aangezien we daar sterke partnerschappen hebben opgebouwd. We willen er ons merk Amelia promoten als een merk van topkwaliteit. Naast Rusland werd het afgelopen seizoen een groot deel van onze producten geëxporteerd naar de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië en India. Ook daar willen we onze positie nog versterken."

"De oorlog in Oekraïne bracht veel onzekerheden. In de eerste plaats is de supply chain beschadigd en zijn de transportkosten naar Moskou verdrievoudigd. Daarnaast zijn de wisselkoersen onstabiel, wat de import-exportactiviteiten sterk beïnvloedt. Bovendien duurde het overmaken van geld in veel gevallen langer dan normaal. Deze geopolitieke problemen hebben zeker een impact op ons bedrijf en niemand weet wat we de komende periode kunnen verwachten. Een van de belangrijkste doelen zal zijn om onze positie binnen de eerder genoemde markten te versterken. We zijn erg blij om te zien dat onze merken met de dag populairder worden, in elk land dat we leveren. Er is nog steeds een groot potentieel voor Servische appelen op de wereldmarkt en we gaan hard werken om dit potentieel waar te maken", besluit Milenković.

Voor meer informatie:
Igor Milenković
Delta Agrar
Tel: +381 69 199 69 86 (Servië)
igor.milenkovic@deltaagrar.rs 
www.deltaagrar.rs 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven