Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Juli 2022 kan niet op tegen recordprijzen tomaat juli 2021

Na maanden van recordprijs na recordprijs heeft juli 2022 op de Europese tomatenmarkt geen recordprijs opgeleverd. De gemiddelde tomatenprijs kan net niet tippen aan die van juli 2021, de zomer van de 'winterprijzen', vanwege teeltproblemen en bijgevolg lagere volumes. 

Normaal stijgt in juli op de tomatenmarkt in veel landen de prijs weer als in mei en juni een dip is bereikt. Dit jaar is dat anders, overal zijn de prijzen verder gezakt.


Klik hier voor vergroting

Nog altijd is het prijsniveau in drie van de vier grote tomatentelende landen op het dashboard van de Europese Commissie bovengemiddeld. Alleen in Frankrijk duikt de prijs net onder het vijfjarig gemiddelde in juli, terwijl in Spanje en Nederland de prijs dichter tegen het vijfjarig gemiddelde aankruipt. 


Klik hier voor vergroting

In juli zijn de tomatenprijzen in drie van de vier landen verder gezakt, tegen de trend in. Alleen in Italië zet de stijging gemiddeld genomen pas weer in augustus in. Spanje wijkt in juli 2022 het meest af van het vijfjarig gemiddelde met een daling van 6%, terwijl normaal een stijging ten opzichte van juni van 25% wordt genoteerd.


Klik hier voor vergroting

Ook Nederland (-7 om +13%) wijkt flink af van het vijfjarig gemiddelde. In Nederland wordt van de vier landen ook veruit de laagste gemiddelde kiloprijs genoteerd, terwijl ook Spanje onder het gemiddelde Europese prijsniveau in juli blijft.


De bovenstaande grafieken komen van de pagina met landbouwcijfers van het Vlaams Departement Landbouw en Visserij.

België komt op het dashboard van de Europese Commissie niet voor. Uit cijfers van het Verbond van Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) blijkt dat in de laatste week van juli, week 30, de prijs hier onder het vijfjarig gemiddelde duikt, zowel voor losse als trostomaten. Ook in week 26, de week waarin ook 1 juli viel, was dat het geval. 

De volumes die aangevoerd worden op de VBT-veilingen liggen fors hoger dan in 2021, in ieder geval voor trostomaten in de hele maand juli. In week 30 is er sprake van een een bijna 40% hoger aangevoerd volume in 2022 voor week 30 dan in 2021. Het volume van 2022 ligt ook 1,5% hoger dan in 2020. 


Klik hier voor vergroting


Klik hier voor vergroting