Retailers gaan langer door met oude oogst

Afzet vroege aardappelen na positief Corona-effect weer terug bij af

Tholen - De afzet van de vroege aardappelen valt vanaf het begin van het seizoen tegen. "De afzet is moeizaam gestart en gebleven", constateert veilingdirecteur David Hage van Alvantho. "We konden vroeg rooien dit jaar en dan hoop je dat de markt er klaar voor is, maar het tegendeel is waar."

"Rassen als Bildstar en Eigenheimer blijven nog wel doorlopen, maar dat zijn eigenlijk niche-rassen geworden. Maar bij de hoofdmoot van de Doré en Frieslanders valt de afzet gewoon tegen en we zijn toch al bijna twee maanden onderweg", constateert David. "De prijs is niet eens het punt, op de termijnmarkt komt er af en toe zelfs een centje bij, maar er gaan gewoon te weinig aardappelen weg."


David Hage

"Speciaalzaken en marktkooplui kunnen niet genoeg handel kwijt en dan hebben we de retail hard nodig. Maar als zij niet instappen, krijg je de gang er niet in. Het extreem warme weer van begin deze week houd ik daarbij even buiten beschouwing, daar zit de markt niet op vast. In coronatijd is de consumptie van verse aardappelen best goed geweest, maar nu zie je de verkoop van tafelaardappelen weer teruglopen", besluit de veilingdirecteur.

Directeur Wim van de Ree van Nedato bevestigt het corona-effect op de aardappelmarkt. "De stijging die we in coronatijd hebben meegemaakt is echt voorbij. Mogelijk hadden we de hoop dat de consument de aardappel weer had herontdekt en dan kan ik begrijpen dat de verkoop tegenvalt. Ten opzichte van vorig jaar blijft de verkoop achter, maar we zitten nog wel rond het pre-Corona-niveau van 2019."


Wim van de Ree

"Daarbij geldt dat de daling in de consumptie van verse, onbewerkte aardappelen gewoon doorzet. Die daalde voor Corona met een procent of 4 tot 6 per jaar en die lijn zien we gewoon doorzetten", vervolgt Wim. "Een ander effect dat we zien is dat retailers veel langer doorgaan met oude Hollandse oogst vanuit de wens om jaarrond Nederlandse aardappelen te leveren. We zijn in Nederland prima in staat om onze aardappelen tot eind juni te bewaren. Zelf zitten we nu voor de derde week in de importaardappelen en schakelen we deze week over op de nieuwe oogst huidvaste, Hollandse Frieslanders."

Voor meer informatie:
David Hage
Alvantho
Langeweg 11
4697 ZG St. Annaland
+31 (0)166 652 450
veiling.sa@alvantho.nl 
www.alvantho.nl 

Wim van de Ree
Nedato
Jan van der Heijdenstraat 48
3261 LE Oud-Beijerland
+31 (0)186 645 945
wvanderee@nedato.nl   
www.nedato.com   


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven