Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zuid-Afrikaans elektriciteitsnet onder immense druk nu koelhuizen zich voorbereiden op nieuw EU-cold treatment

De minister van Plaatselijk Bestuur, Milieuzaken en Ontwikkelings-planning van de Westkaap noemt Eskom, de nationale elektriciteitsleverancier van Zuid-Afrika, "een nationaal risico" nu Zuid-Afrika te kampen heeft met fase 6 van de belastingafschakeling ('loadshedding'), wat betekent dat de stroom gedurende een periode van 24 uur minstens 6 uur lang wordt onderbroken, vaak tijdens uren met piekverbruik.

Belastingvermindering heeft slechts één keer eerder fase 6 bereikt. Op dit moment bevindt het land zich in fase 4, maar vannacht en tijdens het weekend zal het weer overgaan naar fase 6. Eskom is grote delen van de energievoorraden van het land kwijtgeraakt door een illegale staking in enkele kolencentrales in Mpumalanga.

Minister Bredell heeft de nationale regering schriftelijk verzocht om een gecoördineerde aanpak van de rampenplannen in verband met de huidige situatie bij Eskom, en voegde eraan toe dat zij van hun kant contact onderhielden met de gemeenten en de stad Kaapstad om ervoor te zorgen dat alle reservesystemen en noodapparatuur klaar waren voor mogelijke noodgevallen.

In de koelhuizen, in gebruik voor citrus, zijn de kosten van de stroomonderbrekingen aanzienlijk.

"We laten de hele tijd dieselgeneratoren draaien", zegt een manager van een koelhuis in KwaZulu-Natal, "we kunnen het ons niet veroorloven om de koeling te onderbreken."

Omgaan met stroomonderbrekingen is momenteel eerder de norm dan de uitzondering, en de kosten om met deze nieuwe situatie om te gaan nemen toe; dit in een tijd waarin de sector al nauwelijks extra kosten kan opvangen.

Managers van koelhuizen in het hele land hebben bevestigd dat zij nog geen definitieve opheldering hebben gekregen over de toepassing van de nieuwe protocollen voor Zuid-Afrikaanse sinaasappelen naar Europa, die over twee weken van start moeten gaan.

In plaats daarvan is het nu verplicht alle sinaasappelen voor te koelen tot 5°C of lager (de optie voor een verzending van 25 dagen en langer) of 2°C of lager (de tweede optie voor een verzending van 20 dagen en langer).

"Het hangt iedereen al een tijdje boven het hoofd. Zodra we ermee beginnen, zullen we een beter idee hebben van hoe de sector ermee omgaat. Dus het zal waarschijnlijk wat uitdagingen opleveren met betrekking tot congestie, maar we zien het wel. Niemand van ons wil er echt over speculeren."

Marketingverschuivingen in de Zuid-Afrikaanse sinaasappelhandel zullen onvermijdelijk zijn, geven bronnen uit de sector aan, een beslissing die dit seizoen verder wordt ondersteund door de prijsniveaus in Europa.

Publicatiedatum: