Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Conclusie Interpera:

Perenoogst 2022 zal naar verwachting onder het Europese potentieel blijven

Tholen - Het charmante Zalmhuis in Rotterdam was gisteren het decor van de 13e editie van Interpera. Het congres heeft tot doel producenten en internationale belanghebbende uit de sector rond technische en economische thema’s bijeen te brengen. Met 110 bezoekers uit 14 verschillende landen spreekt de Nederlandse organiserende partner, DPA, van een succesvol event. In 2023 zal de 14e editie van Interpera plaatsvinden in Spanje georganiseerd door Afrucat.

Vertel het verhaal
Onder meer Cindy van Rijswick van Rabobank en Helwig Schwartau van AMI gingen in op de marktontwikkelingen van peren. Cindy ziet dat de groei is gestabiliseerd en dat de perenmarkt in een fase van stagnatie terechtkomt. Onduidelijk is wat de invloed van de inflatie zal zijn. Cindy verwacht dat in Europa, in navolging van de trend die in de VS al zichtbaar is, de consumentenbestedingen zullen dalen. Zij merkt dat de uitgaven voor groenten en fruit weer naar het niveau van voor de pandemie bewegen en in sommige gevallen zelfs al lager uitpakken. In elk geval gaat Rabobank ervan uit dat de inflatie nog zal aanhouden. Hoewel Cindy constateert dat de peer kampt met een wat suffig imago, heeft de vrucht op het gebied van duurzaamheid en gezondheid wel een positief verhaal te vertellen. “De CO2-voetafdruk van lokaal geteelde peren is erg laag in vergelijking met andere vruchten.” Cindy roept dan ook op dit verhaal te vertellen.

Fruitconsumptie neemt af
Helwig Schwartau van AMI ziet onder meer dat de oorlog in Oekraïne de afzet van peren beïnvloedt en geeft aan dat de afnemende afzet richting Oost-Europa wel nodig is. Daarnaast constateert hij dat de fruitconsumptie sinds afgelopen februari is teruggelopen. Daaruit trekt Helwig de conclusie dat als het volledige Europese perenpotentieel bij de oogst in 2022 wordt vervuld, geschat op 2,45 miljoen ton, de consumptie niet toereikend zal zijn waardoor de sector een moeilijke markt tegemoet gaat.

Oogst onder potentieel
Onder leiding van Manel Simon van Afrucat was er een evaluatie van de perenproductie van 2021 en een vooruitblik op die van 2022 door vertegenwoordigers van de belangrijkste Europese productielanden.

Namens Nederland geeft Joop Vernooij aan dat er een goede bloei is geweest en dat een vroege oogst wordt verwacht bij een normale productie die vergelijkbaar is met 2020. Voor België laat Luc Vanoirbeek weten dat ondanks het moeizame begin van het seizoen door vorst er een kwalitatief goede en normale oogst (naar verwachting 5 procent minder dan 2021) wordt verwacht. Zoals het er nu naar uitziet, zal de oogst 20 augustus van start gaan. In Italië worden wel meer peren verwacht dan het laagterecord van vorig jaar, meldt Laura Stocchi. Toch ziet zij de neerwaartse productietrend in Italië doorzetten doordat het totale areaal afneemt. Frankrijk verwacht een vroege – een week eerder dan gebruikelijk – maar verder een normale perenoogst van rond de 140.000 ton, meldt Vincent Guerin. Hij spreekt van een tevredenstellend niveau en ziet dat het areaal aan clubrassen toeneemt.

Namens Portugal laat Rita Marinho weten dat door klimatologische omstandigheden een kleinere maar kwalitatief goede oogst wordt verwacht van rond de 158.000 ton. Daarnaast zoekt Portugal naar een vervangende markt voor de afzet van peren aan de Braziliaanse markt die is stilgevallen door de toenemende kosten. Tot slot meldt Joan Serentill dat Spanje te maken heeft gehad met vorst waardoor de productie is beïnvloed. Joan spreekt de hoop uit dat de kleinere hoeveelheid zal leiden tot grotere vruchten met een goede afzet.

Moderator Manel stelt vast dat het ernaar uitziet dat de perenoogst 2022 onder het Europese potentieel zal liggen. “We verwachten meer peren dan vorig jaar, maar Spanje, Frankrijk, België en Nederland zullen hun potentieel niet halen, waardoor we in Europa onder het potentieel zullen blijven.”

Consumenten kennen en promotie
In een interview met dagvoorzitter Marc Wijsman zoomt André Boer (Superunie) in op het belang de consument te kennen en als sector nieuwe momenten om de peer te consumeren te promoten. Als voorbeeld noemt hij een peer in de yoghurt in de morgen, omdat de peer als snack – zoals de vrucht nu vaak bekend staat – minder geschikt is.


André Boer (Superunie)

Daarnaast bood het programma met aandacht voor de situatie van de Italiaanse perentelers die met veel klimatologische uitdagingen te maken hebben, de Zuid-Afrikaanse perenproductie, teelttechnische aspecten, nieuwe perenrassen, de bruin gemarmerde schildwants, de impact van data op de sector en het belang van zoeken van een hernieuwde verbinding met ons voedsel de toehoorder een overzicht van de belangrijkste zaken die leven in de perensector.

Klik hier voor de fotoreportage