Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
BLE week 26

Aspergeseizoen bevindt zich in de eindfase

Het aspergeseizoen bevond zich in de eindfase, zowel kwalitatief gezien alsook gezien de tijd van het jaar. Vraag en aanbod namen volgens de BLE verder af. Naast het dominerende Duitse aanbod waren er ook Nederlandse en Poolse asperges op de markt, evenals groene asperges uit Mexico en Peru. De prijzen waren wisselend in de loop van de week, maar vertoonden over het geheel genomen een licht neerwaartse tendens om te voorkomen dat de afzet stokte.

Terwijl de overslag in Frankfurt en Keulen in een langzaam tempo verliep, nam de vraag naar Duitse en Nederlandse witte asperges in Berlijn weer toe. Hier werden onberispelijke witte asperges van 22mm+ tegen een voordelige prijs van 6 tot 8 euro per kilogram verkocht. Om bij de groene asperges het ruimen van de laatste partijen in München te garanderen, moesten de hoge prijzen van de voorgaande week verlaagd worden.

Appelen
Intussen vormde de import van overzee de basis van het assortiment en won daarbij aan betekenis. Hierbij domineerden Royal Gala uit Nieuw-Zeeland en Chili. Van daaruit kwamen nu ook Braeburn, Elstar en Pink Lady steeds meer op de markt. De aanwezigheid van Europese partijen uit bewaring is slechts licht gedaald.

Peren
Zuid-Afrikaanse en Chileense ladingen domineerden de markt, Argentijnse peren completeerden het aanbod. Het oude Europese seizoen liep ten einde. De laatste Italiaanse Abate Fetel-peren evenals Nederlandse en Belgische Conference-peren werden ook nog steeds aangeboden, maar trokken nauwelijks aandacht. 

Druiven
Italië domineerde de markt met een duidelijk toegenomen aanvoer van Victoria en Black Magic, gevolgd door Egyptische Prime Seedles druiven. India en Zuid-Afrika verloren nog steeds marktaandelen en hadden inmiddels niet meer dan een aanvullend karakter. 

Aardbeien
Duitse aardbeien van goede kwaliteit hadden haast een monopolie op de markt en verdrongen het weinige Nederlandse aanbod naar de achtergrond. Hier en daar vulden partijen uit Polen en België het aanbod aan. Aangezien de verkoopdynamiek in de loop van de week niet altijd tevreden stelde, moesten de handelaren hun prijzen vaak aanpassen.

Abrikozen
Spanje domineerde de markt, gevolgd door Turkije, Frankrijk en Italië. Griekse en Hongaarse partijen vulden het aanbod aan. Duitse abrikozen arriveerden tegen het weekend in Berlijn, net als in Frankfurt, waar ze 19 tot 22,50 euro per doos van 5 kg kostten. Hier en daar verschenen er partijen die vanwege een zwakke conditie tegen lagere prijzen aangeboden moesten worden.

Kersen
Het volume aan Duitse kersen nam merkbaar toe, maar er was steeds meer sprake van een wisselende kwaliteit. De vroege hoogzomerse temperaturen lieten de kersen aan de volhangende bomen snel rijpen, wat eerder resulteerde in kersen van een kleinere maat. Dit veroorzaakte een zeer wisselend prijsbeeld, want de vraag ging bij voorkeur richting grote maten tot 32 mm.

Perziken en nectarines
Spanje leverde zowel bij de nectarines met geel vruchtvlees alsook bij de perziken de grootste hoeveelheid, gevolgd door Italië. Frankrijk vulde het aanbod aan met nectarines met geel vruchtvlees, Griekenland met perziken met geel vruchtvlees. 

Bananen
De markt was rustig en de rijperijen pasten hun aanbod aan op de vraag. Hierdoor bleven de prijzen vaak op hetzelfde niveau als in de voorgaande week.

Komkommers
Bij de komkommers vormden het Nederlandse en Duitse aanbod de basis van het assortiment, België vulde op sommige plaatsen het aanbod aan. De vraag was rustig maar constant. De prijzen bleven grotendeels ongewijzigd.

Tomaten
Nederland en België domineerden de markt; Duitsland, Polen en Italië maakten het aanbod compleet. De vraag nam licht toe dankzij het zomerse weer. Trostomaten uit Nederland en België stonden in het middelpunt en werden iets goedkoper vanwege een toename van het aanbod.

Paprika's
Het Nederlandse paprika-aanbod was het grootst, gevolgd door het Turkse en Belgische aanbod. Duitsland speelde slechts een kleine rol. De prijzen trokken vaak iets aan vanwege een toegenomen vraag.

Bron: BLE

Publicatiedatum: