Werner Ebert

"Zomerlychees worden inmiddels goed ontvangen"

In de schaduw van het Duitse zachtfruit- en kersenseizoen vinden ook bepaalde ingevlogen exoten nog steeds hun weg naar de consumenten. "Lychees waren lange tijd helemaal niet aan de orde in de zomer, maar sinds de afgelopen jaren worden ze steeds beter ontvangen in dit seizoen, vooral door de horeca en gespecialiseerde retailers", zegt Klaus Jürgen Braun, bedrijfsleider van groothandelsbedrijf Werner Ebert uit Stuttgart.

Rechts: Grenadilla 

De kleine lychees worden momenteel zowel uit Mexico alsook uit Vietnam afgenomen. Klaus Jürgen: "Mexico begint het seizoen nu met kleinere hoeveelheden, Vietnam is al iets langer op de markt. Beide herkomsten zijn van hoge kwaliteit en de lychees zien er over het algemeen mooi uit. De Mexicaanse goederen zijn doorgaans wat kleiner, ongeveer tot maat L. Uit Vietnam komen hoofdzakelijk XL lychees."

De zomerlychees kunnen afhankelijk van de kwaliteit en de vraag vermoedelijk tot midden of eind juli aan worden geboden. "Daarna is er traditioneel sprake van een gat in het aanbod tot november, wanneer we starten met de verkoop van ingevlogen lychees uit Zuid-Afrika. Later wordt het assortiment aangevuld met verscheepte lychees uit Madagaskar, die we in december en januari aan kunnen bieden."


Braziliaanse vijgen

Geleidelijke seizoenswisseling bij vijgen
Behalve lychees zijn er momenteel ook andere exoten bij het groothandelsbedrijf in Stuttgart aan te treffen. "Papaja's uit Brazilië worden tegenwoordig het hele jaar door verhandeld. Hetzelfde geldt voor pitaya's, of die nu geel, rood of rood-wit zijn, die we momenteel uit Vietnam, Thailand en Zuid-Amerika afnemen. Bij de vijgen hebben we parallel aan het ingevlogen aanbod uit Brazilië ook Europese partijen uit Italië en Spanje in het assortiment. Binnenkort zullen ook de aantrekkelijker geprijsde vijgen uit Turkije, 's werelds belangrijkste land voor de vijgenteelt, bij ons arriveren", schetst Klaus Jürgen.


Een blik op het pitaya assortiment: Thailand (rechts) en Vietnam

Als gevolg van de recordhoge vrachttarieven en extra prijstoeslagen is de inkoopsituatie van exotisch fruit dat ingevlogen moet worden nog steeds zeer gespannen, ziet Klaus Jürgen verder. "Omdat er steeds minder vluchten zijn, is het inmiddels een uitdaging om de goederen hier te krijgen. Als gevolg daarvan liggen de prijzen in het gehele exotenassortiment ongeveer 10-15 procent boven het niveau van vóór corona." Over het algemeen kan er volgens Klaus Jürgen in tijden van stijgende inflatie een bepaalde terughoudendheid om exotisch fruit te kopen worden geconstateerd. "Alle producten worden weliswaar zoals gewoonlijk verhandeld, maar wel in kleinere afnamehoeveelheden."

Spannend zomerseizoen staat voor de deur
Ook bij de firma Ebert staat deze tijd van het jaar in het teken van meerdere seizoenswisselingen. "Duits zachtfruit is nu volop verkrijgbaar, terwijl het aspergeseizoen inmiddels is afgesloten. Om aan de vraag in de horeca te voldoen zijn we al overgestapt op groene asperges uit Mexico en Peru. Ook het wilde paddenstoelenseizoen komt nu steeds meer op gang met cantharellen uit Servië, Roemenië en Bulgarije. De vraag is natuurlijk in hoeverre wij later in het seizoen terug kunnen vallen op wilde paddenstoelen uit Wit-Rusland en het Russische verzamelgebied Kaluga. Wat dat betreft staat ons een spannend zomerseizoen te wachten", concludeert Klaus Jürgen.

Voor meer informatie:
Klaus Jürgen Braun
Werner Ebert GmbH & Co. KG
Langwiesenweg 30 (Großmarkt)
D-70327 Stuttgart, Duitsland
Tel:+49 (0)711 48 04 51 0
werner-ebert@werner-ebert.de  
www.werner-ebert.de  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven